– Jeg håper forhandlingene vil fortsette – og jeg tror de vil gjøre det, sier Blair.

Han kom onsdag til Norge for samtaler med utenriksminister Børge Brende om hva som kan gjøres for å skape fortgang i fredsprosessen.

Forhandlingene har nådd et dødpunkt, medga Blair i en kort samtale med norsk presse i regjeringens representasjonsbolig før han ble vist rundt i rommet der Oslo-avtalen ble undertegnet for drøyt 20 år siden.

– Nå handler det om at vi må komme oss rundt problemene, sier han.

Frykter sammenbrudd

Fredssamtalene i Midtøsten er truet av kollaps etter at begge sider har brutt inngåtte avtaler. Palestinerne har igjen vendt seg til FN for å bli anerkjent som en egen stat, mens Israel har nektet å løslate et antall palestinske fanger.

De siste dagene har det vært et intenst diplomatisk spill for å få forhandlingene på sporet igjen, etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu varslet at fredssamtalene står i fare for å bryte sammen. Amerikanske tjenestemenn jobber nå døgnet rundt for å hindre at det skjer.

Blair, som har vært Midtøsten-utsending helt siden han gikk av som britenes statsminister for snart sju år siden, vil imidlertid ikke gi opp håpet om at forhandlingene til slutt vil ende med en tostatsløsning.

– Det finnes ikke noe alternativ til forhandlinger, sier Blair til NTB.

– Fremskritt

– Flere har beskrevet forhandlingene som en prosess som ikke leder noe sted?

– Jeg tror ikke det er riktig. Jeg tror at begge sider ønsker å fortsette forhandlingene. Selv om mye av dette ikke er blitt offentliggjort, har de gjort store framskritt og har diskutert virkelige saker de siste månedene, sier Blair.

– Men man må innse at det er svært lite tillit på begge sider. Men USAs utenriksminister John Kerry er fast bestemt på å få forhandlingene til å fortsette, og få de viktige sakene på bordet. Det viktigste er å skape forutsetninger for en palestinsk stat – på bakken.

Brende møtte Kerry

Brende hadde tidligere onsdag møtt USAs utenriksminister John Kerry i Brussel der blant annet Norges rolle som leder av Giverlandsgruppa for palestinerne (AHLC) ble diskutert.

– Der ble det understreket fra amerikanernes side hvor viktig det er at Norge fortsetter dette arbeidet. Det er jo det som holder Palestina oppe nå, slik at de ikke bryter sammen, sier Brende.

Norge har ledet AHLC siden gruppa ble opprettet for 20 år siden, og Brende understreker at han er innstilt på å fortsatt ha dette ansvaret.

– Ikke minst så lenge det er håp om fred og en tostatsløsning, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.