Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
BYGGER TELENETT. Telenor ble nylig tildelt en landsomfattende lisens for telekomtjenester i Myanmar. Rettighetene deles med det Quatarske selskapet Ooredoo. Her med Petter Furberg som er Telenor-direktør i Myanmar. Foto: Klaudia Lech
BYGGER TELENETT. Telenor ble nylig tildelt en landsomfattende lisens for telekomtjenester i Myanmar. Rettighetene deles med det Quatarske selskapet Ooredoo. Her med Petter Furberg som er Telenor-direktør i Myanmar. Foto: Klaudia Lech les mer

Myanmar

Norge fargelegger Myanmar-kartet

Norske selskaper flokker til Myanmar og blir mottatt med åpne armer av det tidligere militærdiktaturet. – Myanmar er den nest siste hvite flekken på Asia-kartet, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De ti landene i Sørøst-Asia er i ferd med å rive grensene og åpne opp for et sørøstasiatisk fellesmarked fra 2015 av. Myanmar er siste biten i det sørøstasiatiske kartet.

Land som Malaysia, Thailand og Indonesia har flere tiårs forsprang.

– Det er helt overveldende å se hvilken posisjon Norge har i Myanmar. Alle vil inn i Myanmar. Dette er den siste hvite flekken på Asia-kartet, ved siden av Nord-Korea. Det er utrolig å oppleve at vi står først i køen, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO.

Evig takknemlig

En større norsk næringslivsdelegasjon har vært i Myanmar den siste uken for å jakte på muligheter, knytte nettverk og se med egne øyne hvordan et av verdens mest isolerte land nesten over natten har åpnet grensene til omverdenen.

De røde løperne ble rullet ut. Dette skyldes arbeidet som norske diplomater og medarbeidere har nedlagt gjennom mange år ved å knytte kontakter og etablere nettverk – både hos myndighetsapparatet og hos opposisjonelle i eksil.

– Ikke noe land har gjort så mye for Myanmar som Norge. Norske politikere og diplomater tok en sjanse da det var en ørliten åpning for at det ville komme demokratiske reformer. Reformene er underveis og Norge bør belønnes. Vi er evig takknemlig, sier Zaw Oo.

Økonomen var en av de første til å returnere til hjemlandet etter mange år i eksil i USA. I dag er Zaq Oo en av de nærmeste økonomiske rådgiverne til den myanmarske presidenten Thein Sein.

Løsningsorienterte

Myanmar er et land hvor en liten klikk har kontrollert økonomien nesten sammenhengende etter andre verdenskrig. Infrastrukturen ligger flere tiår bak nabolandet Thailand, utdannelses- og helsesystemet ligger i ruiner og det er stor fattigdom. Myndighetene er utålmodige.

Det opplevde den norske delegasjonen da de besøkte hovedstaden Nay Pyi Taw.

– Ofte er slike seanser veldig seremonielle. Det var det ikke i Myanmar. Vi møtte rundt ti ministre før dagen var omme. Dette var folk som var ute etter løsninger, ønsket å snakke direkte med selskapene og gikk rett på sak. De minnet meg mer om konsernsjefer enn politikere, sier hun.

Ministre ble hentet inn og plassert sammen med norske selskaper for å diskutere konkrete løsninger.

– Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende – helt utrolig. Jeg kan ikke skjønne hvem som skulle komme til Norge og få tilsvarende mottagelse – kanskje statsledere, men det hadde ikke vi med oss, sier Kristin Skogen Lund.

Pragmatisme og samfunnsansvar

Myanmar er en utfordring for utenlandske selskaper. Lokale partnere har ofte jobbet mot generaler, næringslivsledere og byråkrater som har vært underlagt økonomiske sanksjoner.

Korrupsjonen er fortsatt blant de verste i Asia, men en kraftig bedring de siste tre årene.

– Det er lett å sitte i Norge og se på disse utfordringene i sort-hvitt. Slik er det ikke i Myanmar. Det er viktig å bygge nasjonalt næringsliv og ergo uunngåelig å ikke jobbe sammen med noen som på en eller annen måte er forbundet med det tidligere regimet, sier Skogen Lund.

Hun mener dette kan gjøres på en riktig måte.

– Norske selskaper må vise samfunnsansvar – og det føler jeg de gjør. Samtidig må vi være pragmatiske og innse at dette er en ny tid, og sørge for at det gjøres riktig fremover, fremfor å isolere enhver lokal partner som tidligere har måttet jobbe under helt andre forutsetninger, sier hun.

Tyngdepunkt i Asia

Kristin Skogen Lund er mektig imponert over hva hennes tidligere arbeidsgiver er i ferd med å få utrettet i Myanmar. Telenor er et av to utenlandske selskaper som har fått lisens på å bygge ut et avansert mobiltelefonnett i landet.

– Telenor-prosjektet er så viktig – ikke bare for Telenor, men har nesten en umåtelig betydning for Myanmar. Hvis regjeringen kan vise at dette lykkes kan det fungere som en rollemodell for den økonomiske utvikling og business. Hele prosjektet vil ha en sterk troverdighetsfaktor, sier hun.

Hun mener at Telenors suksess i Asia er en modell som kan fungere for norske selskaper i Asia.

– Vi må øke bevisstheten hjemme om at det økonomiske tyngdepunktet og innovasjonen skjer i Asia. Det betyr også at vi må være tilstede. Vi må i større grad lære fra disse markedene. Vi må bli flinkere til å kombinere hva vi lærer ute inn i vår tankegang og kunnskapsbase her hjemme, sier hun.

 

TELENOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

- Det smarteste du gjør

OSLO: Norske selskaper har et stort behov for medarbeidere som forstår ulike kulturer og som kan bosette seg i lengre perioder utenlands. Fellesnevneren for mange norske selskaper som har suksess i blant annet Asia er at de har medarbeidere med lang fartstid i regionen.

OVERVELDENDE. Kristin Skogen Lund mener det er overveldende å se hvilken posisjon Norge har fått i Myanmar. Foto: Fredrik Solstad
– De som virkelig gjør det bra ute har ledere som mestrer kulturene. Det gjør du best hvis har vært der lenge. Fortsatt er det for mange som opplever at de ikke får karrieregevinst for innsatsen ute når de en dag repatrieres til Norge. Det bør ikke være en karriererisiko å reise ut. Det må være det smarteste du gjør, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Hun mener det må skapes forståelse for at de fleste norske familier er dobbeltarbeidende. Det må i større grad legges til rette for et system hvor ektefellen kan ha en rolle.

– Min tidligere Telenor-kollega Sigve Brekke sa at dette ikke bare handler om business. Å bygge kommunikasjon handler også om å bygge samfunn. Business gir verdi langt utover profitt. Spesielt i mindre utviklede land er dette givende og jeg tror mange vil kunne la seg motivere av dette og reise ut, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

DN

Utenriks Asia Telenor Myanmar
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.