Aktiviteten ved kinesiske fabrikker falt for fjerde måned på rad i april. Den kinesiske økonomien fortsetter å miste momentum, ifølge HSBC.

Den endelige innkjøpssjefsindeksen (purchasing managers index - pmi) utarbeidet av storbanken HSBC havnet på 48,1; en måling på under 50 viser at aktiviteten falt i april sammenlignet med mars.

- De siste dataene antyder at den innenlandske etterspørselen svekket seg i et noe langsommere tempo, men forholdt seg svak. Både nye eksportordrer og sysselsettingsindeksene svekket seg. Vi har revidert disse ned fra den foreløpige målingen vi kom med i april. Dette er en indikasjon på at industrien, og den bredere økonomien som helhet, fortsetter å miste momentum, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Hongbin Qu, som tror myndighetene må komme med mer «dristige tiltak» for å opprettholde den økonomiske veksten fremover.

HSBC kommer frem til en svakere PMI-måling enn hva kinesiske myndigheter har kommet frem til. De mener at det har vært en svak bedring sammenlignet med mars. Forskjellen mellom de to rapportene er at HSBC i større grad er basert på underlagsmateriale fra privatsektor.

Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics tror det blir noen utfordrende kvartaler for kinesisk industri. Dette vil slå negativt ut for den bredere økonomien.

- Jeg tror det vil komme offentlige tiltak for å få fart på investeringer innenfor jernbane og offentlige boligprosjekter. Dette vil føre til økte investeringer i infrastruktur og støtter opp rundt industrien. Når det er sagt forventer vi at den økonomiske veksten vil svekke seg ytterligere på mellomland sikt, sier han.

 

EIENDOMSFALL I nesten halvparten av de største kinesiske byene falt eiendomsprisene i april, viser en ny undersøkelse fra China Real Estate Index System. Eiendomsutviklere begynte å redusere prisene på nye prosjekter kraftig i februar i enkelte byer og dette har spredd seg til mellomstore byer over store deler av Kina.

«Veksten i den kinesiske økonomien modererte seg i første kvartal og eiendomsmarkedet gjorde det dårlig. For april måned er det ingen indikasjoner på at markedsforholdene har bedret seg», skriver ekspertteamet bak rapporten.

Det kinesiske eiendomsmarkedet, og tilhørende tjenester og produkter, utgjorde 23 prosent av brutto nasjonalprodukt ifjor. Etter børskollapsen i Kina for syv år siden har investorer satset på eiendom, som har gitt en avkastning på inntil 30-40 prosent i året.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for nye boliger økte med 9,1 prosent i april sammenlignet med 10,8 prosent i februar, ifølge offisielle statistikker.

Lokale myndigheter i en rekke byer har begynt å foreta endringer i eiendomspolitikken for å gjøre det mer attraktivt for investorer fra andre steder i Kina å kjøpe eiendom. Eiendomstransaksjoner falt med 7,7 prosent i første kvartal.

- Gitt at det allerede er færre begrensninger i mellomstore byer, tror vi ikke at dette vil resultere i økt ny etterspørsel, sier analytiker Johnson Hu hos CIMB Securities til Wall Street Journal.

 

DRAMATISK Japanske forbrukere har strammet inn etter at omsetningsavgiften økte fra fem til åtte prosent fra 1. april. Forrige gang Japan økte denne skatten bidro dette til at det landet ble sendt inn i en resesjon. Det vil ikke skje nå, ifølge sentralbanksjefen.

- Det har vært en dramatisk fall i privat forbruk i april, men i perioden før skatteøkningen var det en kraftig vekst. Sett i sammenheng har effekten av skatteøkningen vært mindre enn hva vi forventet, sier sentralbanksjef Haruhiko Kuroda til CNBC.

Han tror at Japan vil unngå å havne i en teknisk resesjon. Det overordnede målet er å få en prisvekst på to prosent innen utgangen av 2015.

- Da vi foretok endringer i pengepolitikken for ett år siden var det en negativ prisutvikling på 0,5 prosent. Nå har vi en prisvekst på 1,3 prosent. Lønningene har begynt å øke og vi tror på en lønnsvekst på tre prosent, sier Kuroda.

Han innrømmer at det er mange faktorer som hverken den japanske regjeringen eller sentralbanken har kontroll over – uansett hvor godt de har vist seg å jobbe sammen det siste året.

- Vi kan justere vår egen økonomiske politikk, men eksterne faktorer er vanskelige å forutsi og styre, sier sentralbanksjefen.

Markedene

Den svake innkjøpssjefsindeksen fra Kina sender aksjemarkedene i Asia og Australia lavere ved begynnelsen av uken. Sydney-børsen i Australia viste en oppgang fra morgenen av, men falt idet Kina-rapporten ble lagt frem.

Det kinesiske energiselskapet China National Nuclear Power forbereder seg på en emisjon og børsnotering – den største i Kina på nesten fire år. Selskapet planlegger å selge inntil 3,7 milliarder aksjer og hente inn over 15 milliarder kroner.

Kinas planer om å bygge et titalls store kjernekraftverk er blitt utsatt etter den alvorlige ulykken da en tsunami rammet Fukushima i Japan for tre år siden.

Aksjemarkedene i Japan, Sør-Korea og Thailand holder stengt i dag.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.