Fabrikklønningene i Kina er tredoblet det siste tiåret. Nå er avanserte industriroboter i ferd med å innta fabrikkgulvene.

Ved siste årsskifte var den månedlige gjennomsnittslønnen for kinesiske fabrikkarbeidere 2609 yuan (2500 kroner) – en vekst på 13,9 prosent på ett år. Ved kystområdene er gjennomsnittslønningene på rundt 4000 kroner.

Den årlige lønnsveksten siden 2009 har ligget på mellom 11,2 og over 23 i året. For fabrikkeierne er lønnsveksten for høy. Siden 2004 har de kinesiske industrilønningene blitt nesten tredoblet, ifølge en undersøkelse fra Boston Consulting Group (BCG).

Det kinesiske kostnadsnivået er på 96 prosent av amerikanske kostnader for selskaper som driver fabrikker i landet, ifølge BCG. Høye strømpriser og andre kostnader gjør Kina mindre konkurransedyktig enn hva landet var.

I Vietnam og Indonesia er lønningene på rundt halvparten av hva de er i Kina. Tekstil- og skoprodusenter taper ordrer til selskaper med produksjon i disse landene. Myanmar frykter å bli en alvorlig konkurrent om kort tid.

Ifølge China Business News har skoprodusenter i Sørøst-Asia – ofte eid av taiwanske investorer – tatt 30 prosent av ordrene kinesiske selskaper hadde i 2008.

- Hvis dette fortsetter vil mange kinesiske skoprodusenter bli tvunget til å enten stenge eller flytte. Vi sysselsetter 19 millioner mennesker, sier direktør Li Peng hos Asia Footwear Association til avisen.

Fortsatt er det lite som tyder på at internasjonale selskaper vil flykte fra Kina. Kina har utviklet et produksjons- og logistikksystem hvor selskaper har tilgang til underleverandører og komponenter de har behov for til produksjonen. Dette finnes ikke noe annet sted.

Vekst for roboter

Fabrikkene svarer med å investere i avanserte industriroboter. I fjor ble det solgt 36.560 avanserte industriroboter til Kina – flest i verden, ifølge International Federation of Robotics. Siden finanskrisen i 2008 har robotsalget til Kina økt med i gjennomsnitt 36 prosent årlig.

- Kina er det raskest voksende robotmarkedet i verden. Om et par års tid vil Kina være betydelig større enn det andre og tredje markedet, sier Per Vegard Nerseth hos ABB til Financial Times.

Japan er det landet som utvikler og selger de mest avanserte robotene i Kina og har rundt halvparten av markedet. Japanske selskaper har siden 1970-tallet tatt i bruk roboter i produksjonen med over 300.000 i aktiv tjeneste. I Kina er det under 100.000 roboter og rundt 170.000 i USA.

- Mange kinesiske selskaper vil fortsatt heller se noen brekke ryggen på å løfte en tung boks enn å investere i et dyrt løftebord, sier direktør Pilar Dieter hos konsulentselskapet Solidiance til avisen.

Svakere japanske investeringer

Kapitalinvesteringer fra japanske selskaper økte med 3,1 prosent i første kvartal. Dette var lavere enn den forventede veksten på 4,9 prosent. I 12-månedersperioden økte investeringene på 7,4 prosent.

Japansk næringsliv har lagt bak seg et bra år med en resultatforbedring på 20,2 prosent. Dette stammer fra en omsetningsvekst på 5,6 prosent, ifølge statistikker som ble fremlagt i dag.

Japan fikk en vekst på 5,9 prosent i første kvartal, ifølge foreløpige statistikker som ble lagt frem i midten av mai – den høyeste av G7-landene.

De svakere investeringsstatistikkene forventes å føre til en nedjustering av den offisielle økonomiske veksten for første kvartal. Det kommer en ny revidering av veksten i neste uke.

Det forventes en negativ økonomisk vekst i inneværende kvartal etter at salgsskatten økte fra fem til åtte prosent i april.

Utfordrende for Sør-Korea

Sørkoreanske selskaper har de siste 18 månedene opplevd at de er blitt mindre konkurransedyktige mot japanske selskaper på grunn av store valutasvingninger. Den japanske yenen har svekket seg mot amerikanske dollar, og den sørkoreanske wonen har styrket seg.

Maiundersøkelsen rettet mot innkjøpssjefer i Sør-Korea fra HSBC viser en svakere ordreinngang fra de viktigste eksportmarkedene og også fra lokale kunder. Det er spesielt det kinesiske markedet som er svært vanskelig for tiden.

- De økonomiske utsiktene for Sør-Korea forblir utfordrende. Den økonomiske veksten i andre kvartal kan bli lavere enn i første kvartal. Innkjøpssjefsindeksen viser ingen ting på en bedring i den kinesiske etterspørselen etter sørkoreanske produkter på kort sikt, ifølge Korea-økonom Ronald Man, som står bak den månedlige undersøkelsen.

PMI-målingen endte på 49,5 i mai mot 50,2 i april. En måling på under 50 viser en kontraksjon.

Den offisielle kinesiske innkjøpssjefsindeksen for mai viser den beste målingen på fem måneder.

Internasjonale overskrifter

New York Times: Det amerikanske miljødepartementet (EPA) vil på mandag foreslå å kutte klimautslipp fra kraftverk med 30 prosent i 2030 sammenlignet med 2005.

Nikkei: Det japanske livsforsikringsselskapet Dai-Ichi Life er i ferd med å legge inn et bud på å kjøpe det amerikanske livsforsikringsselskapet Protective Life for rundt 30 milliarder kroner. Dette er det største utenlandske oppkjøpet fra et japansk forsikringsselskap.

Børsen: Det er en eksportboom i Danmark og dette gir utsikter til en «skikkelig jobbfest», ifølge den danske næringslivsavisen som tror dette kan skape 40000 nye arbeidsplasser.

Moscow Times: Ukraina overført 786 millioner dollar til Russland som en delbetaling for en gassregning på rundt fem milliarder dollar. Betalingen vil avverge at Russland stopper gasstilførselen til Ukraina denne uken.

Fin24: Sør-Afrikas nye finansminister tror at den 0,6 prosent svekkelsen i den økonomiske aktiviteten i første kvartal sammenlignet med foregående er forbigående. Nedgangen skyldes streiker og lavere aktivitet i gruvesektoren, som står for en femtedel av økonomien.

- Mitt syn er at vi har nådd bunnen av kurven og vi er ikke på vei inn i en resesjon, sier Nhlanhla Nene til finansnettstedet.

Markedene

Tokyo-børsen holder tempoet oppe med en oppgang på 2,2 prosent fra morgenen av. Hovedårsaken er statistikker som viser høy aktivitet i næringslivet med resultatvekst på 20 prosent i siste regnskapsår. Nye tiltak fra Kina forventes å skape høyere etterspørsel fra Japan.

Også ved Bangkok-børsen er det optimisme fra investorer etter at lederen for militærjuntaen på fredag kveld la frem en foreløpig tidsplan for å returnere landet til demokrati og frie valg. Det forventes å avholdes valg i Thailand mot slutten av 2015.

Aksjemarkedene i Kina, Hong Kong og Taiwan holder stengt i dag i forbindelse med en helligdag.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.