Maktkamp mellom lokale oligarker skal være årsaken til bankkrisen i Bulgaria. De siste dagene har folk stått i kø for å ta ut pengene sine.

EU måtte i helgen i hui og hast stille opp med en kredittlinje på 3,3 milliarder bulgarske lev (vel 14 milliarder kroner) til bulgarske banker.

Årsaken var et plutselig run på bankene før helgen fra folk som ville ha ut sparepengene sine. På bare noen timer fredag tok tusenvis av bankkunder ut nesten fire milliarder kroner i kontanter fra landets tre største banker.

Etter krisepakken fra EU hadde køene i hovedsak forsvunnet da bankene åpnet dørene igjen etter helgen.

Kriminelle nettverk

Fire personer ble i helgen arrestert i det myndighetene hevder er et kriminelt komplott mot bankene. Skylden legges på en påstått maktkamp mellom to lokale oligarker med tilknytning til to konkurrerende politiske partier.

Banken Corporate Commercial Bank (KTB), kontrollert av forretningsmannen Tsvetan Vassilev står sentralt i striden. Han er i åpen strid med den rike mediemogulen og politikeren Deljan Pejevski, og krisen startet da sistnevnte tok ut store beløp i KTB og satte pengene inn i den konkurrerende banken First Investment Bank (FIB).

Myndighetene mener begge de to så har spredt negative rykter om KTB og FIB, blant annet på sosiale medier og sms. De to bankene er begge sårbare fordi de har tiltrukket seg nye kunder med unormalt høye renter.

– Det er i realiteten en krig mellom to oligarker som har skapt problemene for bankene, sier Tsveta Petrova, analytiker hos Eurasia Group til The New York Times.

Det hører med til historien at den bulgarske sentralbanken 20. juni tok kontroll over KTB etter at en lignende ryktespredning gjorde at 20 prosent av innskuddene ble tatt ut.

Sjekk her:  Slik vil økonomien din se ut i fremtiden

Bank og politikk

Bakom dramaet lurer valget i oktober. Statsminister Plamen Oresjarskij fra sosialistpartiet har bare sittet ved makten et års tid, en periode preget av protester og misnøye.

Husker bankkollaps

I Brussel frykter man at uroen i Bulgaria kan utløse bankkrise i nok et EU-land. Selv om EU insisterer på at banksektoren i landet i bunn og grunn er sunn. Utenlandske banker har 70 prosent markedsandel i Bulgaria, og disse bankene har ikke vært berørt av krisen.

Samtidig er bulgarerne særdeles raske til å løpe bankene, etter selv de minste rykter. Ingen har nemlig glemt bankkollapsen i 1996, da millioner mistet alle sparepengene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Europa har større problemer enn ulikhet

  Solberg besøker eurosonens gjeldsslave