Tirsdag blusset konflikten mellom Hamas på Gaza-stripen og Israel opp igjen, etter at Hamas sendte raketter mot Israel, og ble møtt av israelske bomber. Dermed står de skjøre forhandlingene mellom partene i Kairo i fare for å gå i oppløsning, etter en midlertidig stopp i den seks uker lange krigen. Hamas har blant annet krevd en åpning av blokaden av Gaza-stripen for å undertegne en våpenhvile. Det er et krav det internasjonale samfunnet lenge har hatt mot Israel.

Frankrikes president Francois Hollande sa onsdag at den eneste løsningen på konflikten er an avmilitarisering av Hamas i tillegg til en åpning av blokaden. Tyskland og Storbritannia har tidligere sagt at en avmilitarisering av Hamas er en betingelse for at de skal hjelpe til i gjenoppbyggingen.

- Avmilitarisering kan bare skje under oppsyn av Den palestinske myndigheten på Vestbredden. Frankrike og Europa kan bidra til å løfte blokaden. Gaza må verken være et åpent fengsel eller en militærbase, sier Hollande.

”Borgerkrig”

Ifølge offisielle, israelske kilder skjøt Hamas 70 raketter mot Israel i timene før en midleritidig våpenhvile gikk ut. Ingen er drept i de siste Hamas-angrepene. Syv medlemmer av en familie, inkludert en kvinne og tre barn,  ble drept i Israels hevnangrep med over 60 luftangrep tidlig onsdag. Konen og den to år gamle sønnen til Hamas’ militære leder Mohammed Deif ble drept i et angrep mot huset hans.

Dag Tuastad, Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo, mener kravet om avmilitarisering av Hamas er helt urealistisk.

- En aktiv avvæpning av Hamas er noe som vil kunne bidra til palestinsk borgerkrig, fordi Hamas sin væpnede fløy ikke vil godta det, det vil bety at de legger ned seg selv uten et politisk resultat, og det vil være imot deres politiske overbevisning. De vil aldri gå med på det uten en endelig politisk løsning. Selv om den politiske ledelsen i Hamas skulle godta det, så vil man ikke få den militære fløyen til å være enig i en sånn beslutning, mener Tuastad.

Alle palestinske grupper har blankt avvist kravet om å avmilitarisere Gaza. Tuastad understreker at hele Hamas’ eksistens bygger på væpnet motstand mot okkupanten Israel.

- Det de ber Hamas om er at de avslutter sin motstandskamp, og hele poenget for Hamas er jo å være den islamistiske motstandsbevegelsen, sier Dag Tuastad, som mener europeiske ledere heller må bruke energien på å støtte en forsoning mellom Hamas og de palestinske myndighetene på Vestbredden.

Hamas har sagt at de er villige til å dele makten på Gaza med den vestlig-sponsede palestinske myndigheten på Vestbredden.

”Ingen vil gjøre det”

Tuastad får støtte av professor i historie ved UiO, Hilde Henriksen Waage.

- Avmilitarisering av Hamas er bare tull. Hvem er det som skal gjøre det? Det er ikke snakk om at den palestinske myndigheten kan gjøre det, og det er ingen andre internasjonale styrker eller organer som vil gjøre det, sier Midtøsten-forsker og professor i historie ved Universitetet i Oslo Hilde Henriksen Waage.

Midtøsten-forsker ved Fafo Jacob Høigilt mener også at en avmilitarisering er usannsynlig nå.

- Det er jo helt forståelig at Israel ønsker å avmilitarisere Hamas, men det er også helt usannsynlig at det vil skje før Israel avslutter okkupasjonen og blokaden av Gaza-stripen. Trusselen om vold er det eneste kortet Hamas kan spille for å få innrømmelser fra Israel, sier Høigilt.

Over 2000 palestinere på Gaza, inkludert over 550 barn, er drept i krigen, og over 10.000 er såret. Over 17,000 hjem på Gaza er totalskadd. Oppbyggingen av Gaza, den tredje på seks år, byr på problemer fordi vestlige land ikke ønsker kontakt med Hamas. 64 israelske soldater og tre sivile er drept i løpet av krigen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.