Hedgefondet Doyen Sports Group har siden oppstarten i 2008 investert 100 millioner euro, over 800 millioner kroner i andeler av fotballspilleres rettigheter og lån til klubber i bytte mot salgsopsjoner.

Dette kalles gjerne tredjepartsfinansiering (TPF) eller tredjepartseierskap (TPE). Banker har siden finanskrisen i 2008 kviet seg mot å låne penger til fotballklubber. De private investorene, ofte hedgefond, kan også innkassere høye renter på lånene. Revisjonsselskapet KPMG anslår i en rapport at disse rentenivåene å ligger på rundt ti prosent.

Basert på opplysninger fra selskapet selv, og estimater fra revisjonsselskapet KPMG viser at hedgefondet fått inntekter på omtrent en halv milliard kroner dette overgangsmarkedet (se faktaboks). Selskapet har vært involvert i flere av de mest høyprofilerte overgangene i europeisk fotball.

Renteinntekter og inntekter fra image- og markedsføringsrettigheter og agenthonorar er ikke medregnet.

Investerer 2,5 mrd.

Selskapets investeringsstrategi er å finansiere spillerkjøp i fotballklubber som ellers ikke ville hatt råd til dette, i bytte mot opsjoner som sikrer fondet andel av fremtidige salg.

Investeringene har vist seg å være svært lukrative, og selskapet varslet i mai at det vil investere ytterligere 200 millioner euro i det samme markedet. De totale investeringene vil da være på nesten 2,5 milliarder kroner.

- Et voksende marked

Det globale revisjonsselskapet KPMG utarbeidet i 2013 en rapport om tredjepartseierskap i fotballen for den europeiske fotballklubbforbundet (ECA). Ifølge KPMG-rapporten utgjør tredjepartseierskap mellom 3,7 og 5,7 prosent av det totale spillermarkedet. Selskapet anslår at det totale spillermarkedet i Europas toppligaer er verdt omlag 158 milliarder kroner. TPE-markedet sitter på mellom 58-90 milliarder kroner av dette.

- Selv om det ikke er noe tilgjengelig offentlig data om dette i Europa, er TPE et økende fenomen gjennom europeisk fotball. Det er en konsolidert praksis i Portugal og i store deler av Øst-Europa. Det øker også i Spania, sier direktør i KPMG Sports, Jaime Muñoz Estrada, til Dagens Næringsliv.

Det er selskapets spanske avdeling som står bak rapporten. I Europa er det kun tre land som har ulovliggjort praksisen; Storbritannia, Polen og Frankrike.

- I tillegg virker det også som om interessen fra andre ligaer også øker. Med mindre TPE blir forbudt i andre områder, forventer vi at TPE-bransjen fortsetter å vokse også i fremtiden.

Tredjepartene det er snakk om  er ofte hedgefond og andre private investorer. 75 prosent av verdiene i det europeiske overgangsmarkedet er i land det TPE er tillatt.

Rettssak om spillersalg

I 2011 kjøpte DSG 55,65 prosent av de økonomiske rettighetene til to spillere i den portugisiske toppklubben FC Porto; Eliaquim Mangala og Steven Defour. Hedgefondet betalte over fem millioner euro for rettighetene.

Denne sommeren har begge spillerne blitt solgt; Mangala til den regjerende engelske seriemesteren Manchester City for 328 millioner kroner, og Defour den belgiske toppklubben RSC Anderlecht for 54 millioner kroner.

DSG sitter da igjen med inntekter på omtrent 217 millioner kroner.

Doyen anskaffet også rettighetene til 75 prosent av de økonomiske rettighetene til den argentinske landslagsspilleren Marcos Rojo da han i 2012 spilte for den portugisiske storklubben Sporting Lisboa.

Denne sommeren ble han solgt til en av verdens rikeste klubber, Manchester United, for 180 millioner kroner. DSG hevder å ha rett på 75 prosent av denne summen, mens Sporting Lisboa hevder på sin side at kontrakten om spillerrettighetene var utgått da spilleren ble solgt.

Gikk glipp av gigantovergang

Det er forskjellige måter klubbene igangsetter slike avtaler. Enten kjøpes de økonomiske rettighetene til spillerne rett frem, der investoren betaler for en prosent av en fremtidig overgangssum. Reglene i internasjonal fotball er likevel svært komplekse, og i noen tilfeller går investorene heller inn med et lån til klubbene, som skal betales tilbake innen en gitt periode. Om spilleren selges før lånet er betalt skal da investoren ha en del av overgangssummen.

Dette var tilfellet da DSG hadde eierinteresser i den colombianske superstjernen Radamel Falcao. Han ble solgt fra den regjerende spanske seriemesteren Atletico Madrid i 2013, like etter at et slikt lån til klubben var nedbetalt. Det var den nyrike franske klubben AS Monaco som kjøpte Falcao for over en halv milliard kroner. DGS gikk da i teorien glipp av flere hundre millioner. 

DGS har også en rekke avtaler med fotballklubber i Europa. Hedgefondet har vært draktsponsorer i både Atletico Madrid og Sevilla FC, en annen spansk klubb. DGS har også eierskap i en rekke nederlandske tenåringer, som følge av det selskapet selv beskriver som en «kommersiell avtale» med den nederlandske klubben FC Twente.

Doyen Sports Group har ikke vært tilgjengelig for kommentar i denne saken.

Les også på DN.no:

Brukte 5,7 mill på å sparke ansatt

Putin-rådgiver: - Dette er invasjon

WHO: Ebolaepidemien kan ramme 20.000 personer

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.