Brasilianeren Eike Batista tjente seg søkkrik på olje, gass og gruvedrift. Magasinet Forbes kåret ham til verdens syvende rikeste person i 2012, og Sør-Amerikas rikeste, med en personlig formue på nesten 200 milliarder kroner. Tidligere i år rapporterte Bloomberg at alle pengene var borte, og at Batista skylder penger.

Nå har påtalemyndigheten i delstaten Rio de Janeiro tatt ut tiltale mot Batista for blant annet ulovlig markedsmanipulasjon og ulovlig innsidehandel. Dersom han blir kjent skyldig, kan han i verste fall få en dom på 13 års fengsel.

Privilegert

Batista kommer fra en rik og mektig familie. Faren var forretningsmann og sjef for det da enorme statlige gruveselskapet Vale do Rio Doce. Han var også minister for gruvedrift og energi. Men i intervjuer har Batista gitt sin tyskfødte mor æren for fremgangen i næringslivet, da spesielt hans selvtillit og arbeidsdisiplin.

Fra tenårene til sent i 20-årene studerte og jobbet Batista i Europa, hovedsakelig i Tyskland. Da Batista returnerte til Brasil på begynnelsen av 1980-tallet gikk han tungt inn i gull- og diamanthandel, med stor suksess. Dette ble starten på konglomeratet EBX Group, som i tillegg til gruvedrift også skulle omfatte olje og gass i datterselskapet OGX.

Feilslåtte investeringer – spesielt inne olje – kombinert med lavere råvarepriser, gjorde at Batista ifjor måtte selge unna det meste av sine eiendeler. Høy gjeld og dårlig pris gjorde at formuen fordunstet historisk raskt i det Bloomberg News beskriver som en «perfekt storm».

Den kriminelle tiltalen kommer på toppen av den forretningsmessige miseren. Via sine advokater benekter Batista å ha gjort noe galt.

Høyprofilert

Batista er i tillegg til å være forretningsmann en høyprofilert kjendis i Brasil, med modellkone og en livsstil full av fart og spenning. Batista var blant annet verdensmester i Super Offshore Powerboat på 1990-tallet. Han er meget aktiv på sosiale medier, og har over en million følgere på Twitter. Han legger også gjerne ut selskapsnyheter med en personlig vri, og han oppdaterer gjerne følgerskaren om sine forretningsmessige såvel som sine idrettslige prestasjoner.

Batista fortalte gjerne om sine suksesser i tv-programmer eller avisintervjuer. I 2011 ga han ut en selvbiografi, der han fremhevet seg selv som en «selfmade» forretningsmann, og ga tips om hvordan man skal lykkes med forretninger.

På denne tiden ble Batista rangert av Bloomberg Magazine som Brasils nest mektigste person, etter president Dilma Rousseff. Og blant verdens 50 mektigste næringslivsledere.

Skulle bli verdens rikeste

Selv har Batista gjentatte ganger proklamert at han innen 2015 ville være verdens rikeste person. Men det var før problemene startet.

Saken mot Batista vil sannsynligvis ta flere år, inkludert anker. I mellomtiden har påtalemyndigheten begjært arrest i de fleste av Batistas gjenværende eiendeler, inkludert eiendom og andre verdier som står i barnas og kjærestens navn.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Imperiet rakner



Ble 400 millioner kroner fattigere hvert døgn ifjor