Myndighetene i Brasil har, ifølge TV-kanalen Globo, godkjent utplassering av sikkerhetsstyrker i 254 byer og tettsteder over hele landet. De skal blant annet sørge for ro og orden i Rio de Janeiro, der demonstrasjoner og opptøyer har ført til at fem mennesker har mistet livet den siste uken.

I Rio har rundt 30.000 politifolk vært utkommandert siden fredag, og ekstra sikkerhetsstyrker vil overvåke byens 5.400 valglokaler for å slå ned på eventuelle forsøk på valgfusk og kjøp av stemmer.

Silva sakker akterut

Sjefen for sikkerhetsstyrkene i Rio de Janeiro, Jose Mariano Beltrame, sier i en uttalelse at kriminelle grupper har en tendens til å øke aktiviteten opp mot valgdagen. Flere av gruppene skal dessuten ha sagt ifra om sine intensjoner via sosiale medier.

Meningsmålingene foran valget viser at sittende president Dilma Rousseff ligger best an, men det er ikke ventet at hun vil få over halvparten av stemmene. Dermed må det trolig holdes en andre valgomgang 26. oktober.

Lenge så det ut til at sosialisten og miljøaktivisten Marina Silva også ville gå videre til andre runde. Men de siste målingene tyder på at hun kan bli slått av den mer høyreorienterte kandidaten Aécio Neves.

I en meningsmåling dagen før valget fikk presidentkandidatene Rousseff, Neves og Silva henholdsvis 41, 24 og 21 prosents oppslutning.

– Svertekampanje
Brasils ledende presidentkandidater; (f.v.) Dilma Rousseff fra arbeiderpartiet (PT), Marina Silva fra sosialistpartiet (PSB), og Aecio Neves fra sosialdemokratene (PSDB).
Brasils ledende presidentkandidater; (f.v.) Dilma Rousseff fra arbeiderpartiet (PT), Marina Silva fra sosialistpartiet (PSB), og Aecio Neves fra sosialdemokratene (PSDB). (Foto: Reuters)

Rousseffs framgang på målingene er kommet etter det som beskrives som en svertekampanje mot Silva.

Den tidligere miljøvernministeren tok over som sosialistpartiets presidentkandidat da partileder Eduardo Campos omkom i en flystyrt i august. Ved forrige valg stilte hun for Det grønne partiet og fikk 20 millioner stemmer.

– TV-tiden til kandidatene er basert på partienes oppslutning ved forrige valg, noe som gir Rousseff en voldsom fordel. Den har hun brukt på en massiv svertekampanje der hun framstiller Silva som en useriøs kandidat, sa spesialrådgiver Lars Løvold i Regnskogfondet til NTB på telefon fra Brasil før helgen.

Valgkampen har i hovedsak dreid seg om to temaer – økonomi og miljø. Mange brasilianere er misfornøyd med at den økonomiske veksten er lav og inflasjonen høy.

Silva har miljøvern som en av sine viktigste saker, og skulle hun vinne valget, kan det få stor betydning for arbeidet med å bevare den brasilianske regnskogen. Norge har støttet dette arbeidet med over 4,5 milliarder kroner siden 2008.

Les også:
JPMorgan-hackere angrep ni andre selskaper  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.