Nok en gang gikk han mot strømmen, og nok en gang investerte han i nedgang i markedet. George Soros, som på 90-tallet ble kjent som «mannen som ødela det britiske banksystemet», satset for noen måneder tilbake Vedder 13 milliarder på aksjenedgang .

Mens investorer flest lastet opp aksjer i en S&P 500-indeks som stadig nådde nye høyder, investerte Soros' investeringsfond Soros Fund Management stort i put-opsjoner i akkurat den samme indeksen.

Put-posisjoner en en måte å sikre seg mot prisnedgang i aksjemarkedet, ved å betale for en salgs-opsjon som gir en investor muligheten til å selge aksjer til en gitt pris på et gitt tidspunkt i fremtiden.

S&P 500-indeksen, eller Standard & Poors 500-indeksen, er en aksjeindeks med 500 store amerikanske virksomheter.

Gikk mot strømmen

Det var i august i år det ble kjent at Soros satset på en slik nedgang. Den gang var det amerikanske aksjemarkedet inne i en bull-periode, med kontinuerlig økende priser. De viktigste aksjeindeksene hadde nådd nye høyder månedene før.

Oppturen fant sted samtidig som amerikansk økonomi så ut til å komme seg etter finanskrisen; både BNP-veksten og arbeidsledigheten signaliserte gode framtidsutsikter for USA.

Soros' veddemål har vist seg å være vellykket. Noen dager etter at DN skrev saken om Soros' put-investeringer steg S&P 500-indeksen til rekordhøye 2000 poeng, og holdt seg på det nivået i noen uker. Siden midten av september har imidlertid indeksen stupt, og ligger fredag på 1.862 poeng, en nedgang på omtrent syv prosent.

Det er ennå ikke kjent når han har avtalt å kjøpe tilbake indeks-aksjene, eller nøyaktig hvor mye han kan tjene på veddemålet.

Tenker mer langsiktig

Det var i såkalte 13F-rapportene, som aktørene i finansmarkedet må levere til det amerikanske finanstilsynet SEC, at Soros'  investeringer ble kjent tidligere i år. Disse rapportene gir allmennheten et lite innblikk i investeringene til de aller største investorene, som Soros, investorlegenden Warren Buffett og en rekke andre kjente, store navn.

I 13F-rapporten kom det også frem at Soros samtidig økte sine posisjoner i en rekke selskaper, deriblant Apple og Facebook. Porteføljen består nå av rundt 80 prosent langsiktige aksjeinvesteringer, ifølge nettstedet.

Forrige gang Soros satset milliarder mot strømmen, var gjennom shortsalg av valuta. Les mer her: Soros inntar Japan - igjen

Soros tjente på 90-tallet milliarder på å vedde mot den britiske valutaen. Den 82 år gamle amerikansk-ungarske magnaten, investoren og filantropen er kjent for å ta overraskende valg når det kommer til investeringer. Han ble verdenskjent da han tjente milliarder på valutakrisen i Storbritannia i 1993, derav tilnavnet «mannen som ødela det britiske banksystemet».

Les også på DN.no:

Tar stort jafs av Entra

Dette tjente meglertoppene

Her er Norges rikeste

Han tjente mest ifjor

Han er ikke lenger Norges rikeste  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.