På et barnehjem i Yangon (tidligere Rangoon i Burma) fikk jenter prøve mobiltelefoner og mer avanserte smarttelefoner søndag. Mange hadde aldri sett en mobiltelefon før – langt mindre fått prøve kamerafunksjoner og apper som andre tenåringer tar for gitt.

– Jeg må innrømme at det er ganske rørende, sier Telenors Asia-sjef Sigve Brekke, som viste frem enkle funksjoner på ulike modeller i går.

Norsk teknologi påvirker liv

Brekke tilbrakte søndagen i den pulserende millionbyen Yangon hvor Telenors mobiltelefonnett ble slått på tidlig i dag.

Telenor er i rute med konsesjonen de har fått på å dekke storbyene allerede i år før resten av landet skal få tilgang til moderne mobiltelefon- og datanettverk.

– Det er inspirerende og morsomt å se hvordan vi som et norsk selskap med vår teknologi kan påvirke folks liv. Disse jentene er ikke forskjellig fra annen ungdom, sier Brekke.

Telenor Myanmar hadde meg seg mobiltelefoner som ble gitt bort på barnehjemmet, men han avviser at de er nødt til å gi bort mobiltelefoner for å få abonnenter.

– Nei, vi gir ikke bort telefoner. Unntaket er at vi ga noen få telefoner på deling til et barnehjem for unge jenter, sier han.

Mottakelsen i det lokale markedet har vært veldig bra.

– Vi har distribuert en million SIM-kort i Yangon og tilsvarende i Mandalay og hovedstaden Naypyidaw. Dette er altså distribuerte SIM-kort som er tilgjengelige for salg, sier Brekke.

Konkurrenten Ooredoo lanserte sitt mobiltelefonnett noen uker før Telenor, men selskapet fikk kritikk da de ikke hadde nok SIM-kort tilgjengelig og SIM-kortene ble solgt på svartebørsen. Dette har Telenor unngått.

Først i køen

Pyae Wa Aung var blant de første til å kjøpe et SIM-kort fra Telenor på søndag i Yangon. Han er svært godt fornøyd.

– Dette er en god start. Hastigheten var veldig bra tidligere på søndag. I kveld er hastigheten vært litt lavere, men dette skyldes nok økt trafikk. Jeg synes det er veldig bra, sier han via nyinnkjøpt mobiltelefon til DN.

Han har tidligere brukt mobiltelefon fra statseide MPT (Myanmar Post and Telecommunications) og han har store forventninger til at det blir konkurranse i Myanmar. Telenor er ifølge Pyae Wa Aung billigst av de tre mobiloperatørene på tale og data.

Ett minutt koster 50 kyat (33 øre basert på offisiell kurs).

– Prisene fra Telenor Myanmar er akseptable. De er billigere enn MPT og kvaliteten er langt bedre. Internettrafikken til MPT er elendig og ustabil. Telenor vil knuse konkurransen hvis de fortsetter å levere som de har gjort i dag. Jeg er kjempefornøyd, sier han.

Han har tilbragt dagen med å bruke sosiale medier, se på videoer og kommunisere med omverdenen med hastigheter han aldri tidligere har opplevd i Myanmar.

– Jeg håper jo at Telenor Myanmar introduserer ubegrenset datatrafikk. Dette er veldig bra for Myanmar – et stort skritt fremover for landet, sier han.

Forventer svak resultatvekst

Telenor legger frem kvartalsresultatet den 29. oktober. Telenor-kontrollerte Total Access Communication fikk et seks present svakere resultat i siste kvartal sammenlignet med i fjor på grunn av lavere inntekter og hard konkurranse.

Reuters har hentet inn estimater fra analytikere og det forventes at Telenor vil forbedre driftsresultatet (EBIDTA) med 4,4 prosent sammenlignet med i fjor og få en omsetningsvekst på 5,1 prosent til 27,2 milliarder kroner.

Telenors omsetning forventes å havne på 109 milliarder kroner for 2014 og gi et justert driftsresultat på 38,5 milliarder kroner. Det gjennomsnittlige kursmålet er på 157 kroner – 10,6 prosent høyere enn sluttkursen på fredag.

Les også på DN.no:

Dette kjennetegner gründerne som lykkes

– Det er ikke jobb til alle, og det er folk klar over

- Skandalene øker bevisstheten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.