Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
I KIEV. Norges statsminister Erna Solberg (H) og Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk (H) under et næringslivsforum tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I KIEV. Norges statsminister Erna Solberg (H) og Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk (H) under et næringslivsforum tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix les mer

Norge

- Jeg har kommet til Kiev med et budskap

 Norsk Ukraina-satsing for flere hundre millioner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Saken er oppdatert.

Statsminister Erna Solberg (H) hadde med seg flere hundre millioner til budsjettstøtte og økt samarbeid om miljø, økonomi og justis da hun besøkte Kiev tirsdag.

– Jeg har kommet til Kiev for å støtte den utviklingen det ukrainske folket ønsker for landet, og med et budskap om at Norge skal gi vårt bidrag til en fredelig og trygg vei videre, sier statsministeren.

I Ukraina møtte Solberg statsminister Arsenij Jatsenjuk, og hun skulle også treffe president Petro Porosjenko fra landets nye og sterkt provestlige regjering.

Støttepakke

Solberg undertegnet tirsdag en avtale om 100 millioner kroner i budsjettstøtte fra Norge i år. Regjeringen tar sikte på tilsvarende støtte neste år og i 2016.

Slik budsjettstøtte er vanligvis forbeholdt utviklingsland. Solberg mener likevel det er riktig å hjelpe Ukraina på denne måten.

– Hvis ikke staten kan gjøre sine basisting og reformere seg, for eksempel de militære styrkene, kommer de ikke videre, sier Solberg til NTB.

Tusener på flukt

Vitalij Klitsjko, tidligere verdensmester i boksing, nå ordfører i Kiev, sier den norske hjelpen er viktig. Kampene øst i Ukraina har drevet hundretusenvis av ukrainere på flukt, også til hovedstaden Kiev.

– De forsøker å finne seg til rette i nye byer og under nye omstendigheter. Det er svært vanskelig, særlig nå som Ukraina er i en vanskelig økonomisk situasjon og en veldig vanskelig politisk situasjon, sier Klitsjko til NTB.

Ukrainas økonomi ligger an til å krympe inntil 10 prosent i år, og landets valuta har tapt nesten 50 prosent av sin verdi mot dollaren i 2014.

Politisk støtte

Erna Solberg besøkte tirsdag også gaten De himmelske 100 i Kiev. Her blir de som mistet livet under revolusjonen på Uavhengighetsplassen i vinter, minnet med bilder og blomster.

– Jeg synes det er veldig stemningsfullt, både å se disse bildene og å tenke på det enorme engasjementet som var her, men også den uvissheten alle må ha følt, sier Solberg, som ønsker å sende et tydelig signal om at Norge støtter den provestlige kursen landets nye makthavere har staket ut.

– Nå er det viktig at ukrainske myndigheter fortsetter arbeidet med sårt tiltrengte reformer.

– Russland destabiliserer

Mens Solberg besøkte Kiev, fortsatte kampene i øst, der minst fem regjeringssoldater er drept i sammenstøt med russisk-støttede opprørere det siste døgnet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier Russland må trekke sine soldater ut av Øst-Ukraina.

– Russland destabiliserer fortsatt Ukraina. Vi ser troppeforflytninger, forflytning av utstyr, av stridsvogner, artilleri og også avanserte luftforsvarssystemer. Dette bryter med våpenhvileavtalen, sa Stoltenberg.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som også besøkte Kiev tirsdag, oppfordrer både Ukraina og Russland til å oppfylle forpliktelsene de har lovet i fredsplanen selv om den ifølge Steinmeier ikke er perfekt.

Les også:
Kokkeflukt fra prisbelønt hotell
- De skulle ødelegge livet mitt
- En helt urimelig overreaksjon

Utenriks Ukraina Norge
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Dagens Næringsliv AS
Postadresse:
Postboks 1182 Sentrum
0107 Oslo
Besøksadresse:
Christian Krohgs gate 16
0186 Oslo

Har du forslag til forbedringer på DN.no?

Name:Dagens Næringsliv Description: Nyheter fra næringslivet. Norges ledende næringslivstjeneste. opengraph icon E-mail:dn.no@dn.no