Rekordmange stater deltar på den internasjonale konferansen om atomvåpen som starter i Wien mandag. For første gang kommer også USA og Storbritannia.

I tillegg er India og Pakistan å finne på deltakerlisten, men ingen av de øvrige atommaktene ville komme. Til sammen kommer representanter fra 160 stater.

– Det rekordstore oppmøtet viser at det er økende interesse for det humanitære initiativet Norge startet i 2013, sier Grethe Østern, våpenpolitisk leder i Norsk Folkehjelp.

Dette er tredje konferanse i rekken. Målet er å få i gang en prosess for å forby atomvåpen.

– Forventningene er at enda flere stater skal uttrykke utålmodighet og vilje til å få i gang prosessen. Vi håper at det settes i gang et konkret spor i løpet av 2015 – forhåpentligvis før 70-årsdagen for bombingen av Hiroshima og Nagasaki, sier Østern til NTB.

Debatt i paraplyland

Initiativtakerne mener ikkespredningsavtalen som ble forhandlet fram på slutten av 1960-tallet, er blitt mer eller mindre glemt. De fem atommaktene USA, Sovjet, Kina, Storbritannia og Frankrike lovet den gang at de etter hvert skulle kvitte seg med sine våpen mot at andre land unnlot å anskaffe seg dem.

– Vi håper at stadig flere land som ikke har atomvåpen tar ansvar for å få et internasjonalt, juridisk forbud på plass. Det nytter ikke å vente på initiativ fra atommaktene. Et forbud må komme først, det vil påvirke prosessen etterpå, sier Østern, som mener vi aldri har vært nærmere å komme i gang med forhandlinger.

Hun har ingen illusjoner om at et forbud alene vil føre til at atommaktene plutselig kvitter seg med våpnene. Men en konsekvens kan bli at det vil påvirke de såkalte paraplylandene – land som ikke selv har atomvåpen, men som lar stormaktene oppbevare sine våpen på sin jord.

– Det vil tilføre tyngde til den nasjonale debatten som allerede pågår i disse landene, som Nederland og Italia. Og det kan forsterke debatten også i et land som Storbritannia, sier Østern.

Overlevende forteller

Et forbud vil innebære at man heller ikke vil bidra til å legge til rette for atomvåpen. Det vil ha konsekvenser for investering, finansiering og praktisk assistanse.

– Det vil først og fremst være et kraftig signal til de landene som insisterer på å stå utenfor, mener Østern.

Den to dager lange konferansen i Østerrikes hovedstad vil vektlegge de humanitære konsekvensene ved bruk av atomvåpen. Delegatene får høre historiene til overlevende etter atombombedetonasjoner og prøvesprengninger, blant andre Setsuka Thurlow som denne uken har vært intervjuet i flere norske medier.

I tillegg blir det lagt fram ny informasjon om risikoen ved atomvåpen.

– Forskere har informasjon om hundrevis av nestenulykker og en lang rekke tilfeller av nesten-bruk av atomvåpen, sier Østern. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.