Rike land har nå lovet mer enn 10 milliarder amerikanske dollar i klimabistand til fattige økonomier etter nye bidrag fra Australia og Belgia.

FNs klimaforhandlinger i Perus hovedstad Lima fikk et løft tirsdag da Det grønne klimafondet nådde FNs delmål om å passere 10 milliarder dollar (rundt 71,2 milliarder norske kroner).

Nivået ble nådd etter at Australia lovet å gi 166 millioner dollar til det nye fondet, mens Belgia lovet å gi 63,9 millioner dollar.

Sjef for klimafondet, Hela Cheikhrouhou, roser landene som har lovet å gi penger.

– Vi har kommet over en av de psykologisk viktige milepælene, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Det grønne klimafondet skal finansiere klimatiltak i utviklingsland. Løftene om bidrag fra i alt 24 land utgjør nå totalt 10,14 milliarder dollar, sier hun.

Klima

Rike land satte i 2009 som mål at 100 milliarder dollar skal gå til klimatiltak i fattige land hvert eneste år fra 2020.

Fondet tar sikte på å hjelpe utviklingsland med å kutte utslipp og tilpasse seg hetebølger og kraftigere stormer. Ifølge Cheikhrouhou vil utbetalinger fra fondet til forskjellige prosjekter trolig kunne starte i 2016.

USA har lovet å gi 3 milliarder dollar til klimafondet, mens Japan har lovet opp mot 1,5 milliarder dollar. Frankrike og Tyskland har lovet 1 milliard dollar hver.

Australia, som er et av verdens rikeste land, har fått kritikk for sin bruk av kullkraft og mengden av karbonforurensing per innbygger, som er blant verdens høyeste. Bidragsløftet landet ga tirsdag, skal etter planen utbetales over en periode på fire år.

Forutsigbarhet

På ministermøtet tirsdag ga utviklingsland uttrykk for at løftene så langt er gode nyheter, men at de bør være mer forutsigbare.

Alliansen av små øystater (AOSIS) etterlyser «robust informasjon» om offentlig støtte på årlig basis og et «felles rapporteringsformat».

– Før vi forlater Lima, trenger vi den forsikringen, sier alliansen i en uttalelse.

Ban bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte tirsdag dyp bekymring for langsom handling for å bekjempe klimaendringene. Under samtalene i Lima oppfordret han til en radikal omlegging til grønnere økonomier.

Ban sier det fortsatt er en sjanse for å begrense den globale oppvarmingen til det internasjonalt avtalte togradersmålet, men advarte delegatene fra rundt 190 nasjoner om at mulighetene forsvinner raskt.

– Jeg er dypt bekymret for at våre kollektive handlinger ikke samsvarer med vårt felles ansvar, sa Ban. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.