Portugal er det siste landet i rekken av flere EU-stater som har gjennomført slike symbolske avstemninger i sine nasjonalforsamlinger.

Resolusjonen var fremmet i fellesskap av både forsamlingens borgerlige flertall og landets sosialistiske opposisjonsparti. I vedtaket blir regjeringen bedt om å anerkjenne staten Palestina som uavhengig og suveren i samordning med EU.

Etter avstemningen sa landets utenriksminister Rui Machete at regjeringen vil velge «det rette tidspunktet» for en anerkjennelse, men han sa også at regjeringen er «følsom» for nasjonalforsamlingens oppfordring.

Sverige gikk lenger

Lignende vedtak er den siste tiden blitt gjort i Storbritannia, Spania og Frankrike. Sverige har gått enda lenger ved at regjeringen offisielt har anerkjent Palestina som en egen stat.

Det førte til at Israel hjemkalte sin ambassadør fra Stockholm, men han er nå tilbake.

Vedtakene anses som et forsøk på å presse Israel til å gjenoppta den israelsk-palestinske fredsprosessen.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.