Russiske eksportører med valutareserver fikk like før jul beskjed om at de må kvitte seg med utenlandsk valuta. De største selskapene har latt seg presse. Dette har stabilisert den russiske rubelen til det sterkeste nivået siden begynnelsen av desember.

Ny redningsoperasjon

Den siste uken har rubelen styrket seg med over 17 prosent. Dette skyldes ikke at investorer plutselig har fått tilbake troen på den russiske økonomien, ­som er underlagt sanksjoner fra vestlige land og må forholde seg til en svært lav oljepris.

Krisen i valutamarkedet er over, sier den russiske finans­ministeren Anton Siluanov.
Krisen i valutamarkedet er over, sier den russiske finans­ministeren Anton Siluanov. (Foto: Reuters)
– Eksportørene selger sannsynligvis valutabeholdningene etter ordre fra myndighetene.
Holder oljeprisen seg på rundt 60 dollar fatet vil den russiske økonomien havne i en dyp resesjon.
Holder oljeprisen seg på rundt 60 dollar fatet vil den russiske økonomien havne i en dyp resesjon.
Dette er hovedårsaken til at rubelen har styrket seg, sier Sergej Vakhramejev,
valutaforvalter hos Angkor Invest i Moskva, til Bloomberg News.

Russiske myndigheter gjør seg klar til en massiv redningsoperasjon av landets banker til rundt 150 milliarder kroner i første runde. Overhuset har godkjent en plan som vil gi Banksikringsfondet fortrinnsrett til å kjøpe aksjer i sårbare banker før de ender i skifteretten.

VTB Bank, som er Russlands største bank, har behov for 250 milliarder rubler (36 milliarder kroner) umiddelbart for å dekke opp for tap den forventer å få fra ukrainske kunder. Gazprombank har bedt om 15 milliarder kroner. Pengene må være på plass før nyttår.

Verre enn et mareritt

De russiske valutareservene har falt med 20 prosent til under 400 milliarder dollar i år – det laveste siden 2009. Over 15 milliarder dollar forsvant i forrige uke.

Til tross for at rubelen har styrket seg de siste dagene er svekkelsen mot amerikanske dollar på nesten 40 prosent i år. Ikke siden finanskrisen i 1998 har Russland strevd med en alvorligere krise.

– Selv ikke i våre egne mareritt kunne vi ha forestilt oss noe tilsvarende dette for ett år siden, sier Sergej Shvetsov, nestleder i den russiske sentralbanken, til nyhetsbyrået Interfax.

Sentralbanken har økt renten fra 10,5 til 17 prosent i håp om å stoppe kapitalflukten. Kredittratingselskapet Standard & Poor’s kan nedgradere russiske statsobligasjoner allerede i januar til søppelstatus.

Den tidligere toppsjefen i verdens største obligasjonsfond, PIMCO, mener det vil bli vanskelig for Russland å komme seg gjennom krisen. Han mener landet må løse tre kriser, men ifølge Mohamed A. El-Erian er Russlands svar kortsiktige tiltak som gjør landet sårbart.

«Gitt den spenningen som har oppstått med Vesten på grunn av Russlands innblanding i Ukraina er Russland langt unna fra å få hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF) eller andre troverdige eksterne kilder. Det har ikke noe annet valg enn å stole på en buffer på 400 milliarder dollar i valutareserver for å nå alle målene», skriver Mohamed A. El-Erian i et innlegg i Bloomberg View.

Fortsatt kritisk

Russiske myndigheter mener krisen er over.

– Styringsrenten ble satt opp for å stabilisere situasjonen på valutamarkedet. Det lyktes vi med. Nå styrker rubelen seg og krisen i valutamarkedet er over, sa finansminister Anton Siluanov i nasjonalforsamlingen på torsdag.

Visesentralbanksjefen er ikke like skråsikker.

– Situasjonen er kritisk. Dessverre kan vi ikke forutsi de kortsiktige utsiktene i finansmarkedet. Mange har funnet seg i en svært vanskelig situasjon på grunn av disse hendelsene. Tro meg når jeg sier at sentralbankstyret hadde to valg: ett virkelig dårlig og et langt verre, sier Shvetsov.

Russiske banker vil forsøke å få EU-domstolen til å oppheve sanksjonene. Sanksjonene gjør det umulig for statskontrollerte russiske banker å få langsiktig finansiering fra internasjonale kapitalmarkeder. VTB mener dette er et brudd på WTO-avtalen (Verdens handelsorganisasjon).

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.