De indonesiske samferdselsdepartementet uttalte seg om saken tirsdag morgen.

– Delene er røde og hvite. Vi sjekker om de stammer fra flyet. Trolig er det snakk om deler av flyskroget, sier fungerende luftfartsdirektør Djoko Murjatmodjo.

Kort tid etter bekreftet myndighetene at restene som ble funnet, er vrakrester fra flyet. Det skal også ha blitt observert lik, en redningsvest og bagasje blant gjenstandene.

– Liket virker oppsvulmet, sier løytnant Tri Wibowo, som er om bord på et av flyene i leteoperasjonen.

Like før klokken ni norsk tid, bekrefter letemannskaper at en død person er funnet. De er for øvrig «95 prosent sikre» på at gjenstandene som er funnet, stammer fra flyet, sier Bambang Soelistyo, leder for Indonesias redningstjeneste.

Funnene ble gjort i Karimatastredet klokken fem norsk tid. Da hadde tirsdagens leteaksjon pågått i fem timer.

– Ti gjenstander

Også landets flyvåpen bekrefter at det er gjort observasjoner i området.

– Vi har sett om lag ti store gjenstander og mange flere små hvite gjenstander som vi ikke var i stand til å fotografere, sier talsmann Agus Dwi Putranto.

Flere indonesiske TV-stasjoner viser bilder av de største gjenstandene, og fotografer som har fløyet over stedet, forteller at noen av gjenstandene i havet kan være en redningsflåte og flytevester.

Gjenstandene ble funnet 10 kilometer fra stedet der flyet sist ble sett på radarskjermen, sier Putranto.

USA bistår

15 båter og 30 fly har hittil deltatt i leteaksjonen. Det amerikanske marinefartøyet USS Sampson slutter seg i løpet av tirsdagen til letingen etter AirAsia-flyet, etter forespørsel fra indonesiske myndigheter.

Ifølge en talsmann for Pentagon kan det også komme på tale å bidra i letingen med fly og ubåter.

– Vi er beredt til å bistå på alle mulige måter, sier kontreadmiral John Kirby.

AirAsias rute QZ8501 var på vei til Singapore fra Surabaya da det forsvant sporløst 42 minutter etter avgang søndag morgen. Det var 162 mennesker om bord i flyet. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.