USAs president Barack Obama har åpnet opp for en voldsom debatt om landets forbud mot oljeeksport, ved å tillate økt salg utenlands av lett prosessert olje.

Det skriver Financial Times søndag.

Økende spenning

Forrige ukes vedtak setter det 40-årige eksportforbudet høyt på den politiske dagsorden, i en situasjon hvor miljømessige bekymringer for skiferoljeproduksjonen står opp mot økende spenning mellom amerikanske produsenter og Saudi-Arabia om fallende oljepriser.

Kritikere av eksportforbudet, inkludert ledere i oljebransjen og enkelte republikanske politikere, sier at det er en anakronisme fra 1970-tallet, som bør oppheves fordi USA står overfor et overskudd på skiferolje, som har svekket det globale markedet, ved at USAs importbehov svekkes.

To mål

Stephen Myrow, som tidligere var i det amerikanske finansdepartementet, og som nå er tilknyttet Beacon Policy Advisors, sier at Obama-administrasjonen forsøker å innfri to mål ved å oppmuntre til mer eksport av et produkt kalt oljekondensat, som prosesseres gjennom et enkelt destillasjonstårn, men samtidig unnlate å kunngjøre noen formell endring av politikken.

- På den ene side ønsker de å lette noe av det presset som kan føre til redusert oljeproduksjon. På den annen side, ønsker de ikke å svekke sin posisjon blant miljøforkjempere, ved å la det komme til syne at de foretar noen betydelig endring i politikken for forbud mot oljeeksport, sier Myrow til avisen.

I tillegg til å åpne opp for at flere selskaper skal kunne få eksportere oljekondensat, publiserte det amerikanske handelsdepartementet i forrige uke for første gang retningslinjer for eksportspørsmål som lenge har vært innhyllet i usikkerhet, skriver FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå har oljeprisen halvert seg

Svak utvikling i Kina

Asia i dag: Verdens nye mobilprins kåret