Verken USAs president Barack Obama eller noen høytstående administrasjonsmedlemmer deltok på marsjen i Paris. Det har skapt reaksjoner blant enkelte amerikanske journalister.

Frankrikes president François Hollande hadde besøk av ledere fra hele verden i Paris søndag da opp mot 1,5 millioner mennesker toget for å hedre ofrene for terrorangrepene sist uke landet rundt.

USA var representert ved landets ambassadør til Frankrike Jane Hartley. Men enkelte kommentatorer i amerikanske medier har stilt spørsmål ved hvorfor Obama ikke deltok eller sendte høytstående tjenestemenn som visepresident Joe Biden eller utenriksminister John Kerry.

Kerry var søndag i India i forbindelse med et tidligere planlagt besøk. Justisminister Eric Holder var derimot i Paris forbindelse med et sikkerhetsmøte i kjølvannet av terroren, men deltok ikke på marsjen.

– Pinlig

Den amerikanske TV-kanalen CNN diskuterte spørsmålet under et nyhetsprogram. Programleder Fareed Zakaria mener fraværet av høytstående amerikanske tjenestemenn var et feilgrep.

– Dette er virkelig pinlig – hvor er president Obama? Hvorfor dro han ikke?, skriver vert i Fox News, Greta Van Susteren, på Twitter.

– Trist at 50 verdensledere kan vise solidaritet i Paris, men president Obama nektet å delta. Feigheten fortsetter, skriver Newt Gingrich, som i 2012 forsøkte å bli Republikanernes presidentkandidat, på Twitter.

Støtte

Det hvite hus har så langt ikke kommentert saken, skriver Reuters. Obama lovet fredag at USA ville støtte Frankrike.

– Jeg vil at det franske folk skal vite at USA står ved dere i dag og i morgen, sa Obama.

At Obama ikke deltok på marsjen, så ikke ut til å få samme oppmerksomhet i Frankrike. En fransk TV-kommentator sier at et besøk fra Obama ville vært utenkelig gitt sikkerhetsnivået som kreves rundt ham både hjemme og ved utenlandsbesøk.

Kerry fordømte angrepene sist uke.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Venter nye angrep


  Solberg: – En stemningsfull markering i Paris

Markering mot terror i Paris