God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no.

Tesla-gründer Elon Musk var i Detroit onsdag for å promotere elbiler på to store bransjetreff.

Flere produsenter har vist frem elbiler på bilmessen her de siste dagene, deriblant giganten General Motors.

Deres nye Bolt vil koste drøyt 230.000 kroner og få en rekkevidde på 320 kilometer. Hovedkonkurrent? Teslas kommende folkevogn.

Musk frykter ikke konkurransen, men tror oljeprisfallet kan skremme bredere kundegrupper fra å velge elbil.

-Det er ingen tvil om at de lave bensinprisene vil ha en effekt på salget av elbiler til massemarkedet, sier Musk til DN.

I USA koster en liter bensin nå under 3,3 kroner per liter i i mange stater. Med så lav pumpepris gir det lav besparelse å kjøre elektrisk.

-Det spiller ikke så stor rolle for salget av Model S og Model X, som er ganske dyre biler. Ikke mange kjøper dem på grunn av bensinprisen. Men det vil ha større effekt på lavkostbiler. Utfordringen er å få ned kostnadene slik at det fortsatt vil være lønnsomt å kjøpe dem, sier Musk til DN på bransjearrangementet AN Global Summit.

Svakere Kina-salg

Tesla vil ikke oppgi bilsalg i USA, men sa på konferansen at salget ifjor oversteg målet på 33.000 enheter med god margin. 

Tesla-sjefen avslørte at salget i Kina falt i fjerde kvartal, noe som fikk aksjen til å svekke seg seks prosent i utvidet handel etter børs. På det meste var Tesla-aksjen ned over åtte prosent. Ifjor steg Tesla-aksjen 48 prosent, mens den i år har falt 8,2 prosent - og da er ikke nattens fall på seks prosent inkludert.

Salget i Europa og Skandinavia steg «betydelig« ifjor, og utsiktene er gode for 2015 til tross for svak vekst i mange land, ifølge Musk.

Målet er et årsvolum på 500.000 Tesla-er innen 2020 og «flere millioner» innen 2025. Han håper at selskapet vil gå med overskudd rundt 2020.

Folkevognen Model 3 ventes å komme å komme i salg rundt 2017 og suv-en Model X til sommeren.

Musk, som også leder romfartselskapet SpaceX, kastet også lys over hvor lenge han har tenkt å sitte som toppsjef i bilprodusenten.

-Jeg vil jobbe i Tesla så lenge jeg lever. Om det betyr at jeg skal være konsernsjef hele tiden, er et annet spørsmål, sa Musk.

-Når vi begynner å produsere Model 3 til massemarkedet, vil jeg revudere min rolle. Da har jeg oppnådd det jeg satte meg fore da jeg grunnla Tesla, la han til.

Dette skjer i dag: Tall for detaljhandelen klokken 14.30. Finansgigantene JP Morgan og Wells Fargo legger frem kvartalstall.

Markedet før åpning: I tretiden natt til onsdag indikerer futures negativ åpning på de tre toneangivende børsene onsdag. Olje handles 0,7 prosent høyere. En euro koster 1,1769 dollar. Renten på tiåringen ned ett punkt til 1,89 prosent.

... og helt til slutt: Etter syv års planlegging og 18 dager dinglende i et tau kan en idrettsbragd av de sjeldne bli avsluttet i dag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Kinesere parkerer Tesla – salget stuper

 

Sterkere, kjappere og smartere

 
Her er en elbil som skal konkurrere med Tesla

Her er fjorårets sikreste biler