En uke etter angrepene i Paris, der til sammen 17 personer ble drept, viser en meningsmåling Respons Analyse har utført for Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad at terrorfrykten i Norge ikke er større enn for fire år siden.

Meningsmålingen viser at 25 prosent av de vel 1.000 spurte frykter terroranslag i Norge i stor grad, mens 38 prosent frykter det i liten grad.

I en måling Respons Analyse utførte i november 2010 svarte vel 40 prosent at de fryktet terrorangrep på norsk jord, mens vel 50 prosent ikke fryktet dette.

– Vi ser at risikovurderingene for terror går midlertidig opp like etterpå, men at folk fort glemmer å bekymre seg for terrorhandlinger, sier postdoktor Katharina Wolff ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

- Usikre på hva som vil skje

Målingen i 2010 ble foretatt i etterkant av flere arrestasjoner i Norge og andre europeiske land, etter mistanke om planlagte terroraksjoner.

– Dette forklarer nok at en større andel fryktet terrorangrep den gang. Men siden da er det også blitt færre som i liten grad frykter terroranslag. Dette tyder på at flere er blitt mer usikre på hva som vil skje av terroranslag fremover, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Undersøkelsen viser for øvrig at de med høy utdanning er litt mer redde enn andre grupper.

I juli ble det generelle sikkerhetsnivået i Norge hevet etter at det forelå en konkret trussel om at noen skulle gjennomføre en terrorhandling i Norge.

– Trusselbildet i Norge er fortsatt skjerpet. Vi vil ta en ny vurdering om en måned, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.