I over to år har den malaysiske milliardæren Tan Sri Khoo Kay Peng (76) og hans kone gjennom 43 år – Pauline Chai (67), tidligere Miss Malaysia – prøvd å komme til enighet om skilsmisseoppgjøret. De eneste vinnerne så langt er advokatene, som har levert regninger på over 25 millioner kroner.

Khoo Kay Peng har bygd opp et konglomerat med interesser i Asia, USA, Australia og Europa. Han er en av hovedaksjonærene i det britiske design- og moteselskapet Laura Ashley. Etter over 40 års ekteskap hadde kona fått nok og tok ut skilsmisse – i England.

«Dette dreier seg ikke om penger, men å komme vekk fra et ekteskap som var voldelig, krenkende og undertrykkende», har hun sagt i en erklæring fremlagt av advokatene.

Den malaysiske milliardæren Tan Sri Khoo Kay Peng (76) vil skilles i hjemlandet.
Den malaysiske milliardæren Tan Sri Khoo Kay Peng (76) vil skilles i hjemlandet.
Ektemannen var villig til å signere skilsmissepapirene, men forlangte at det skulle skje i Malaysia. Dette har kona nektet da hun mener at de har hatt fast bosted i England siden 2008. De eier blant annet en stor luksuseiendom ved Berkhamsted i Hertfordshire.

Ekteparet skal tilsammen eie eiendommer for over 600 millioner kroner i fem land.

– Jeg har rådet koner som vurderer skilsmisse, om at det er en god idé å få et hjem i England. Alt de trenger, er ett års fast opphold, sier den britiske skilsmisseadvokaten Timothy Scott til Washington Post.

I Malaysia er det sjelden at ektefeller får større oppgjør som en del av skilsmisser.

Mareritt og rot

Advokatene som er hyret inn av den 67 år gamle kona, har forlangt flere hundre millioner pund (flere milliarder kroner) i skilsmisseoppgjør, ifølge The Telegraph. De har levert advokatregninger på over 2,3 millioner pund (rundt 25 millioner kroner).

– Jeg har aldri sagt til henne at jeg ønsker å bo i England. Skattene er for høye. Vennene mine har fortalt meg det er flere utlendinger enn briter i London, sa Khoo Kay Peng under en rettshøring.

Ektemannen skal få føre rettssaken i Malaysia, ifølge en malaysisk dommer. Pauline Chai har svart med å si fra seg sitt malaysiske statsborgerskap og levert fra seg passet.

Den britiske dommeren har karakterisert rettshøringene som et mareritt. Ifølge Washington Post er ektefellenes advokater skjønt enige om én ting: Det er en rotete sak.

Skosjokk

Pauline Chai, som var Miss Malaysia i 1969, har ikke lagt skjul på at hun forventer å kunne opprettholde sin vante livsstil. Inntil skilsmisseoppgjøret er avklart, har hun bedt om 85.000 pund (980.000 kroner) i måneden til livets opphold.

Under en høring bekreftet hun at hun eier rundt 1000 par sko – de aller fleste merkevarer til flere tusen kroner stykket.

– Jeg er sjokkert. Men nå vet jeg ikke stort om sko. Jeg trodde hun kanskje hadde 20 eller 30 par. Dette minner om Imelda Marcos, sa ektemannen via en videokonferanse fra Malaysia.

Konen til den tidligere filippinske diktatoren etterlot seg rundt 3000 par sko da hun og familien måtte fra Manila for 30 år siden.

Skadelidende frisyre

Pauline Chai var Miss Malaysia i 1969.
Pauline Chai var Miss Malaysia i 1969.
Dommeren reduserte betalingene til Chai til 45.000 pund (over en halv million kroner) i måneden denne uken. I et brev til dommeren skriver Chai at hun er blitt tvunget til å selge deler av smykkesamlingen og låne penger fra venner.

Hun har heller ikke i vært istand til å fortsette med yndlingshobbyen sin: restaurering av dukkehus. Videre skal hun ikke lenger ha råd til frisørbesøk og har bedt om 5400 pund for å klippe og farge hår i London.

«Jeg beklager at jeg er ute av stand til å akseptere bildet hun tegner av sin nøysomme eksistens – frarøvet muligheten til å sosialisere seg med venner eller ta seg tilstrekkelig av sine personlige behov når det gjelder klær og hår», skriver dommer Roberts.

Dommeren tviler på om Pauline Chai klarer å bruke en halv million kroner i måneden på seg selv.

– Når jeg ser på beløpene, så er de i overkant av hva det er sannsynlig å bruke samtidig som hun er så dypt involvert i denne rettssaken», skriver dommeren.

Les hele avisen

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Oppussingsobjekt gikk Tre mill. over takst

Hun tjente desidert mest av alle Apple-ansatte

Asia i dag: Verdens mest levelige by for utlendinger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.