– Vi vet at 6 millioner barnedødsfall er unngått fordi barn er blitt vaksinert gjennom alliansen. Men det er fortsatt 1,5 millioner barnedødsfall som kunne vært unngått hvert år med vaksine, sier Solberg (H) til NTB fra en giverkonferanse i Berlin tirsdag.

Der lovet hun til sammen 6,25 milliarder kroner til Den Globale Vaksinealliansen (Gavi) for årene 2016 til 2020, en økning fra 0,8 til 1,25 milliarder i året.

– Vaksine er et av de mest effektive redskapene for å nå tusenårsmålet om barne- og mødrehelse. På grunn av Gavis innsats har man kommet langt i denne perioden, men vi er ikke helt i mål. Derfor må vi ta det siste pushet nå, sier hun.

Løfter

Gavi ba internasjonale givere om i alt 7,5 milliarder dollar for femårsperioden fram til 2020 på konferansen i den tyske hovedstaden. Og det målet innfridde giverne med løfter om rundt 7,54 milliarder tirsdag.

Håpet er å kunne redde mellom 5 og 6 millioner liv gjennom vaksine i verdens fattigste land.

Norge var en av store givere som statsminister Angela Merkel henvendte seg til før konferansen for å sikre at målet ble nådd. EU har gjort det klart at Unionen vil bidra med 25 millioner euro i året. Britene setter av inntil 1 milliard pund for hele perioden, mens Microsoft-gründer Bill Gates ifølge nyhetsbyrået Reuters bidrar med 1,5 milliarder dollar.

– God investering

Gavi ble opprettet i 2000 som et samarbeid mellom land som Norge, FN-organisasjoner, Verdensbanken og private aktører som Gates-paret Bill og Melinda.

I talen sin i Berlin tirsdag la statsministeren vekt på at vaksiner også er god økonomi.

– Vi vet av erfaring at vaksiner er en av de beste investeringene man kan gjøre i offentlig helse, sa hun.

– Å nå de fattigste og mest marginaliserte barna må være førsteprioritet. Det krever innovative løsninger og nye tilnærminger, sa hun om alliansens arbeid videre. (©NTB)

Les også:

Foreslår norsk ebola-vaksinebidrag til 100 millioner

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.