Kina er Argentinas nest største handelspartner. Landet er desperat etter å få nye investeringer og øke handelen med omverdenen. Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer at økonomien vil havne i en resesjon for hele 2015 med en negativ utvikling på 1,3 prosent.

Latterlig og absurd

Cristina Fernandez de Kirchner ankom Kina denne uken på et offisielt besøk. Den kinesiske ledelsen rullet ut den røde løperen og hun ble ønsket velkommen av president Xi Jinping. Over 1000 kinesiske næringslivstopper var påmeldt på et næringslivsseminar.

Fernandez var hovedtaler, men ble også sittende og høre på noen av de kinesiske talene under seminaret. Mange hadde problemer med engelskuttalen og da spesielt å skille mellom «r» og «l». Hun sendte ut en kort melding på Twitter hvor hun erstattet «r» med «l».

«Kom de bale hit for å høle om lis og petloleum», spurte hun sine 3,5 millioner følgere.

Noen minutter senere fulgte hun opp med en ny melding.

«Beklager, men nivået av latterlighet og absurditet er så høyt at det bare kan møtes med humor», skrev hun.

Kinesiske reaksjoner

Meldingene skapte kraftige reaksjoner i Argentina før dette begynte å spre seg på sosiale medier i Kina.

«Den argentinske presidenten er ganske spesiell. Hun forstår ikke hvor viktig det er å bevare ansikt for det kinesiske folk. Hun bør komme med en unnskyldning», sa en bruker på det kinesiske sosiale nettverksstedet Sina Weibo.

Torsdag ettermiddag var meldingen hennes ikke fjernet.

«Hun kommer til Kina for å få penger, men hun er ikke engang respektfull. Så ikke kom til oss. Du er ikke velkommen», skrev en annen.

Reaksjonene har vært kraftige i hjemlandet. Også tidligere har hun benyttet sosiale medier uten at rådgivere har hatt kontroll med budskapet.

– Hver dag graver hun seg dypere og dypere ned i et hull. Hun viser verden at læringskurven hennes er motsatt av hva den bør være. En forventer at presidenter gjør feil i begynnelsen og gjør det bedre til slutt. Hos henne er det motsatt, sier politisk analytiker Sergio Berensztein til Bloomberg News.

Den argentinske presidenten skal gå av i oktober.

Nekter å holde kjeft

Cristina Fernandez de Kirchner er midt oppe i flere skandaler i hjemlandet. Den argentinske statsadvokaten, Alberto Nisman, ble funnet død i januar – etter et angivelig selvmord. Dette skjedde dagen før han skulle legge frem bevis mot presidenten.

Nisman hadde beskyldt Fernandez for å frikjenne iranske diplomaters rolle i bombingen av et jødisk senter i 1994 i bytte mot handelsavtaler.

Ifølge New York Times ble det funnet en ferdig utskrevet arrestordre på presidenten og landets utenriksminister.

– Ingen fra en annen maktgren kan be presidenten om å holde kjeft og ikke snakke. Jeg kommer til å snakke og jeg vil snakke så mye jeg vil, sa hun i forrige uke.

Militært samarbeid

Rundt 15 ulike avtaler er blitt inngått med Kina, som er Argentinas nest største handelspartner – kun forbigått av Brasil. Argentina har fra tidligere valutaavtale med Kina som gjør at de får tilgang til utenlandsk valuta for å forsvare sin egen valuta.

– Jeg har aldri tidligere vært mer trygg på utsiktene for samarbeidet mellom Kina og Argentina, sa Kinas president Xi Jinping i møtet med sin argentinske kollega.

Kinesiske selskaper skal bygge to kjernekraftverk i Argentina, og de to landene skal øke det sikkerhetspolitiske og militære samarbeidet. Kina skal blant annet levere avansert forsvarsmateriell til Argentina. De har tidligere prøvd å kjøpe dette fra andre land.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.