HSBCs konsernsjef, Stuart Gulliver, innrømmer å ha plassert bonusutbetalinger på over 80 millioner i en skjult konto som ble opprettet i Panama da han jobbet i Asia. Gulliver selv bedyrer å ikke ha begått noe ulovlig.

– Jeg er offisielt bosatt i Hong Kong, men jobber og betaler skatt til Storbritannia. Jeg har betalt skatt av alle mine inntekter fra hele verden, sa Gulliver på mandag etter avsløringene i The Guardian.

HSBC la frem et skuffende årsregnskap på mandag. Resultatet falt med 17 prosent til 18,7 milliarder dollar. Banken skylder på bøter og forlik inngått med blant andre finanstilsynet Storbritannia.

Banken beklaget igjen skandalen i Sveits, der det er blitt avslørt hvordan HSBC skal ha bistått kunder over hele verden med å unngå skatt og hvitvaske penger.

«Vi beklager dypt og ber om unnskyldning for oppførselen og rutinesvikten. Dette var i strid med våre retningslinjer», heter det i en uttalelse fra banken.

Mistenker skatteunndragelse

Det er nesten 180 år siden Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) ble etablert i Kina. Hovedvirksomheten var lenge i Asia, og formuende familier har i generasjoner plassert penger i banken. HSBC var blant de første internasjonale finansinstitusjonene som etablerte egne avdelinger og rådgivere for rike asiatiske kunder.

Etter lekkasjer hos HSBC i Sveits rømmer nå mange kunder banken.

Den indiske regjeringen har igangsatt full etterforskning etter at den fikk en oversikt over 1195 indere med bankkonto hos HSBC i Sveits. De totale innskuddene var på vel fire milliarder dollar.

– Mange av disse navnene er kjente, men enkelte er nye. Disse skal sjekkes nærmere av skattemyndighetene, sier Indias finansminister Arun Jaitley til Financial Express.

Indiske myndigheter har i mange år prøvd å stoppe overføringer til skatteparadiser.

Suspekt britisk selskap

HSBCs renommé hos Asias rike er blitt stadig mer tynnslitt.

– HSBC har ødelagt mye for seg selv gjennom mange år. Ledelsen har vinglet. Du vet hva HSBC står for? «Highly Suspect British Company», sier en asiatisk kapitalforvalter i Sørøst-Asia.

Årsakene går tilbake til 1990-tallet da Hong Kong skulle tilbakeføres til Kina, og HSBC valgte å redusere aktiviteten i regionen og kundeforhold ble brått avsluttet. Andre finansinstitusjoner har rykket inn og overtatt formuesforvaltningen for rike asiater.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.