Thailandske familier hadde en gjeld tilsvarende 84,2 prosent av landets bruttonasjonalprodukt ved utgangen av tredje kvartal ifjor – opp fra 55 prosent i 2008. Til sammenligning er gjeldsgraden i Indonesia på 34 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Enklere å låne penger

Finanskrisen for nesten 20 år siden i Thailand skyldtes store, skjulte låneopptak foretatt av privat næringsliv. Nesten 100 finansinstitusjoner kollapset og flere tusen bedrifter gikk overende. Vanlige lønnsmottakere var i liten grad direkte berørt.

Nå er det annerledes. De siste 15 årene er det blitt enklere for familier å låne penger. En ny undersøkelse viser at 88 prosent av befolkningen har tilgang til kreditt via det regulerte finansmarkedet. Denne liberaliseringen har de fleste utnyttet til det fulle.

- Familienes gjeldsbyrde kan føre til en større nedsmelting enn finanskrisen i 1997. Det vil påføre større skader, sier direktør Piyabutr Cholvijarn hos næringslivsorganisasjonen Thai Chamber of Commerce til Bangkok Post.

 «Sørøst-Asias syke mann», var overskriften til den engelskspråklige avisen The Nation i februar.

En desperat fabrikkarbeider forklarte i artikkelen hvordan han hver måned må betale mellom 30 og 40 prosent av inntekten til å betale renter på lån. Av inntekten på 14000 baht har han faste utgifter på 20000 baht - utover renter - slik at han må låne stadig mer.

Firedobling på ti år

Den thailandske økonomien klarte med et nødskrik å unngå en resesjon i fjor. Nesten ti år med politisk uro og gatedemonstrasjoner har gjort at den økonomiske veksten har vært lavere enn i blant annet Indonesia og Filippinene.

Landets statsminister, som tok makten under et militærkupp i mai i fjor, er også bekymret over den kraftige voksende gjelden.

- Prøv å avstå fra å øke gjelden. Den høye gjelden kan føre til at vi sakker akterut, sa juntaleder Prayut Chan-O-Cha i en fjernsynssending nylig.

Den totale gjelden var på 10800 milliarder baht i tredje kvartal. Dette er nesten en firedobling fra 2850 milliarder i 2004. Mange har lånt via gråmarkedet og andre kanaler. Dette inngår ikke i de offisielle statistikkene fra Bank of Thailand.

- Hvis gjelden til lånehaier tas med vil vi allerede ha en gjeldsbyrde hos familiene som er på 100 prosent av bruttonasjonalprodukt. Dette er en indikasjon på at husholdningene er på randen av en kollaps, sier Piyabutr hos Thai Chamber of Commerce.

Forstår ikke økonomi

Piyabutr og Thailand-direktør hos Citibank påpeker at svært mange mangler en grunnleggende forståelse av økonomi og hva låneopptak innebærer. Populistiske tiltak fra tidligere regjeringer har gjort det enkelt å få forbrukslån – ofte til høy rente.

Asiater har vært kjent for å spare en høy andel av inntekten. Det er det slutt på i Thailand. I følge det thailandske finansdepartementet falt sparingen fra 20,2 prosent av inntekten årlig fra 2002 til 2007, til 4,6 prosent fra 2008 til 2012.

De siste par årene antas sparingen å ha vært på rundt en prosent, ifølge National Credit Bureau.

«Veksten i husholdningsgjelden har vært spesielt høy i Thailand og Malaysia. Dette kan være en kilde til økt risiko i bank- og finanssektoren», skriver Fitch Ratings i en ny rapport.

Markedene

Aksjemarkedene i Kina og Hong Kong har falt på formiddagen i Asia etter at den kinesiske statsministeren nedjusterte det økonomiske vekstmålet til syv prosent for 2015.

Banksektoren leder kursfallet; både Bank of China og Bank of Communications har falt med over to prosent. Årsaken er at det skal åpnes opp for økt konkurranse i den kinesiske finanssektoren med etablering av nye små- og mellomstore banker.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

 

Les også: Asia i dag: En tidsinnstilt økonomisk bombe

 
Dr. Dooms skrekkliste