«Jeg tror ikke danskene helt forstår konsekvensene av hva som skjer, dersom Danmark tilslutter seg det amerikanskstyrte missilforsvaret. Dersom det skjer, blir danske krigsskip mål for russiske atommissiler», skriver ambassadør Mikhail Vanin i leserinnlegget i Jyllands-Posten.

– Fra høyt hold

«Det er naturligvis deres avgjørelse. Jeg vil bare minne om at dere vil miste både penger og sikkerhet», skriver Vanin videre.

Russlandforsker Flemming Splidsboel ved Københavns Universitet sier han tror det er kommet en instruks fra høyt russisk hold om å skrive innlegget.

– Dette er ikke noe ambassadøren har funnet på selv. Det er sannsynligvis en linje som kommer høyt ovenfra politisk, sier Splidsboel ifølte Ritzau.

– Uakseptabelt

Mange i Danmark reagerer med sinne og vantro etter leserinnlegget. Utenriksminister Martin Lidegaard ber folk om ikke å hisse seg for mye opp.

– Dersom han har uttalt seg slik, er det selvfølgelig uakseptabelt. Russland vet godt at NATOs missilforsvar er defensivt og ikke rettet mot dem. Vi er uenige med Russland om mange viktige ting, men det er viktig at tonen ikke eskalerer, sier han.

Lars Barfoed, som er leder og utenrikspolitisk talsmann for De Konservative, lar seg ikke skremme av truslene.

– Dette endrer ikke vår holdning til missilforsvaret. Tvert imot. USA kan ikke stå for forsvaret alene. Vi skal delta i og bidra til vårt felles forsvar, sier han og kaller ambassadørens reaksjon for «uhørt og unødvendig». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.