«Folk spør seg: hvem ga ordren til drapet», skriver Malaysias tidligere statsminister Mahathir Mohamad på sin personlige blogg.

Dette er et spørsmål malaysierne har stilt siden den 28 år gamle gravide mongolske modellen Altantuya Shaariibuu ble drept med to skudd til hodet, før liket ble påtent i en gummiplantasje utenfor hovedstaden Kuala Lumpur høsten 2006.

Visste for mye

Malaysiske myndigheter har lenge prøvd å glemme Altantuya Shaariibuu. I årene før hun ble drept var hun et kjent ansikt i det politiske miljøet i landet. Hun hadde bekjentskaper i den politiske ledelsen; ifølge den respekterte nettavisen Asia Sentinel – også dagens statsminister.

Altantuya Shaariibuu skal ha vært til stede i Paris da det ble forhandlet frem en avtale om kjøp av franske ubåter av den malaysiske marinen. Daværende visestatsminister Najib Abdul Razak ledet forhandlingene som resulterte i en kontrakt på over 15 milliarder kroner.

Altantuya Shaariibuu ble funnet drept i en gummiplantasje utenfor Kuala Lumpur i 2006.
Altantuya Shaariibuu ble funnet drept i en gummiplantasje utenfor Kuala Lumpur i 2006. (Foto: Afp)
I Frankrike er det igangsatt etterforskning rundt ubåtkjøpet. Et fransk verft skal ha betalt to selskaper kontrollert av en tidligere rådgiver av Najib 36 millioner euro for å få tilgang til hemmelige anbudsspesifikasjoner rundt ubåtkjøpet.

I Malaysia mener mange at Altantuya ble drept fordi at hun visste for mye om forhandlingene som fulgte ubåtkjøpet. Det skal eksistere et brev hvor hun forlangte fire millioner kroner for å ikke «forsnakke seg».

– Det må igangsettes en ny etterforskning og vi må finne de som var ansvarlige for drapet, sier partileder Lim Kit Siang i Malaysias største opposisjonsparti, Democratic Action Party, denne uken.

Ofret for bakmenn

Najib Abdul Razaks tidligere livvakt ble dømt til døden for å ha utført drapet.

– Jeg er offerlammet som må beskytte mektige mennesker som ikke kan navngis, sa Sirul Azhar Umar under rettssaken i Malaysia.

Sirul har søkt tilflukt i Australia og ble nylig varetektsfengslet, mens det vurderes om det er grunnlag for en utlevering.

– Jeg var under ordre om å gjøre hva jeg gjorde. De mektige og viktige menneskene som hadde motiver for drapet går fortsatt fri, sa Sirul til nyhetsnettstedet Malaysiakini etter at Malaysias høyesterett avviste en anke.

Saken har knapt vært omtalt i malaysiske medier i detalj. Najib, som har vært landets statsminister de siste årene, har avvist at han noen gang møtte den døde modellen.

Tidligere statsminister Mahathir Mohamad, som ledet landet i 22 år frem til 2003, har fortsatt betydelig innflytelse i regjeringspartiet United Malays National Organisation (UMNO). Han har mistet all tillit til etterfølgeren fra det samme partiet.

«Bortsett fra at statsminister Najib avviser påstandene som nonsens var det ingen etterforskning. Denne saken dreier seg om menneskeliv. Det er grusomt hvis Sirul må dø for å ha fulgt ordrer», skriver Mahathir.

Øredøvende stillhet

Statsminister Najib klarte å beholde makten med et nødskrik under valget for to år siden. Han er under angrep fra alle hold – også innenfor egne rekker og fra velgerne. Det statlige investeringsfondet har gått på store tap og Najib har nektet å komme med en forklaring.

Hans kone gjør ikke situasjonen enklere; hun er kjent for å ha et svært høyt luksusforbruk. Najib har sagt det er penger han mottok i arv hun bruker. Dette er blitt avvist av hans egen bror.

«Det er så mange skandaler rundt Najib. En statsminister må ikke ha skitne hender, han må kunne svare på spørsmål og være bra for landet. Najib kan ikke svare på spørsmål utover en øredøvende stillhet eller avvise og si at påstandene ikke stemmer», tordner Mahathir.

Najib har innført kontroversielle antiterrorlover denne uken. Han mener dette er nødvendig for å anholde malaysiere som støtter Den islamske stat (IS).

– Myndighetene har ikke klart å demonstrere at det eksisterer en trussel fra IS i Malaysia. Min største frykt er at loven vil bli misbrukt, sier opposisjonspolitiker N Surendran til nyhetsbyrået AFP.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.