EU-kommisjonen sier både utenriks- og innenriksministre fra de 28 medlemslandene vil bli innkalt til krisemøte, men noen dato for møtet er ennå ikke satt.

– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra Kommisjonen søndag.

– Vi trenger både umiddelbare tiltak for å forhindre framtidige tap av menneskeliv og en mer omfattende og bredere tilnærming til hele flyktningspørsmålet, heter det videre.

– Verste på flere år

Trolig mistet rundt 700 flyktninger livet da en båt kantret nord for Libya natt til søndag.

– Dersom antallet omkomne stemmer, er dette den verste katastrofen i Middelhavet de siste årene, sier Frankrikes president François Hollande.

Han sier det trengs flere båter, flere helikoptre og en økt innsats mot menneskesmugling.

– De som setter disse folkene i båter, er menneskesmuglere, jeg vil si terrorister, for de vet at båtene er i elendig stand. De setter hundrevis av liv i fare, sier Hollande.

– Aldri igjen

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber EU-landene støtte initiativ for å hindre flere tragedier.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun.

Temaet vil bli diskutert allerede på EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag.

Flere internasjonale organisasjoner har kritisert EU for ikke å ha etablert et tilstrekkelig omfattende program til å ta seg av flyktningstrømmen, etter at det italienske programmet Mare Nostrum ble avviklet i fjor.

Italia forsøkte å få EU til å ta over programmet, men lyktes ikke. Det ble i stedet erstattet med EUs grensekontroll Triton, som ikke har noe spesifikt søke- og redningsmandat. Det har også færre skip til rådighet og opererer i et mindre område. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.