Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener noe må gjøres umiddelbart for å bedre situasjonen for båtflyktninger som forsøker å krysse Middelhavet. Foto: Reuters / NTB scanpix
EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener noe må gjøres umiddelbart for å bedre situasjonen for båtflyktninger som forsøker å krysse Middelhavet. Foto: Reuters / NTB scanpix les mer

Flyktninger

Krisemøter i EU etter båttragedie i Middelhavet

EU kaller inn til krisemøte for å diskutere flyktningtragedien i Middelhavet, etter at nok en båt med mange hundre flyktninger om bord kantret i forsøket på å nå Europa.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

EU-kommisjonen sier både utenriks- og innenriksministre fra de 28 medlemslandene vil bli innkalt til krisemøte, men noen dato for møtet er ennå ikke satt.

– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra Kommisjonen søndag.

– Vi trenger både umiddelbare tiltak for å forhindre framtidige tap av menneskeliv og en mer omfattende og bredere tilnærming til hele flyktningspørsmålet, heter det videre.

– Verste på flere år

Trolig mistet rundt 700 flyktninger livet da en båt kantret nord for Libya natt til søndag.

– Dersom antallet omkomne stemmer, er dette den verste katastrofen i Middelhavet de siste årene, sier Frankrikes president François Hollande.

Han sier det trengs flere båter, flere helikoptre og en økt innsats mot menneskesmugling.

– De som setter disse folkene i båter, er menneskesmuglere, jeg vil si terrorister, for de vet at båtene er i elendig stand. De setter hundrevis av liv i fare, sier Hollande.

– Aldri igjen

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber EU-landene støtte initiativ for å hindre flere tragedier.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun.

Temaet vil bli diskutert allerede på EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag.

Flere internasjonale organisasjoner har kritisert EU for ikke å ha etablert et tilstrekkelig omfattende program til å ta seg av flyktningstrømmen, etter at det italienske programmet Mare Nostrum ble avviklet i fjor.

Italia forsøkte å få EU til å ta over programmet, men lyktes ikke. Det ble i stedet erstattet med EUs grensekontroll Triton, som ikke har noe spesifikt søke- og redningsmandat. Det har også færre skip til rådighet og opererer i et mindre område. (©NTB)

Utenriks Flyktninger
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.