I treårsperioden fra 2012 til midten av mai i år ble aksjekursen – og markedsverdien – på solenergiselskapet Hanergy Thin Film Power 30-doblet. Selskapet var på det meste verdt 65 milliarder dollar - drøyt 500 milliarder kroner etter dagens kurs.

Grunnleggeren hadde store vyer og lovet å gjøre selskapet til verdens største via oppkjøp. Nå har det kollapset og børsverdier på over 200 milliarder kroner har forsvunnet.

Tjente på kollaps

Aksjehandelen ble stoppet for en måned siden etter at kursen stupte med 43 prosent i løpet av en knapp halvtime. Dette skjedde etter at konsernsjef Li Hejun ikke stilte opp på generalforsamlingen for å svare på kritiske spørsmål fra aksjonærene.

Kinesiske myndigheter og børsen i Hong Kong har igangsatt etterforskning rundt selskapet og ledelsen. Li Hejun skal ha shortet 796 millioner aksjer i ukene før kursen stupte.

En shorting av aksjer gjør at han vil innkassere en gevinst ved et kursfall. Det forutsetter at aksjene kan omsettes. Det har vært stopp i handelen siden 22. mai.

«Mente jeg var gal»

Li har alltid tatt en høy risiko, noe han innrømmer i selvbiografien. Som 32-åring tok han kontroll over Kinas største vannkraftprosjekt i Yunnan-provinsen med en kapasitet på tre gigawatt. Investeringene var på 25 milliarder kroner.

Li Hejun, konsernsjef i Hanergy Thin Film Power
Li Hejun, konsernsjef i Hanergy Thin Film Power (Foto: Ap)
«Enkelte mente jeg var gal. Hele prosjektet var som en lekk tønne hvor pengene rant ut», skriver han.

Han fikk vannkraftprosjektet ferdig. Parallelt med dette hadde kinesiske selskaper foretatt store investeringer i solenergifabrikker. Prisene stupte i 2010 og Li så en mulighet til å konsolidere hele bransjen med oppkjøp.

«Folk vil være mer åpne og ha en inkluderende tenkemåte. De vil skjønne at ressurser kan benyttes, men ikke eies av noen», skriver han.

Spørsmålet etterforskerne og investorer spør er hvordan det var mulig for Li å få en kreditt på nesten 40 milliarder kroner fra China Development Bank. Det er kjent at han har et stort nettverk og inviterte daværende Xi Jinping på et fabrikkbesøk før han ble president.

På en oversikt fra mars i år hadde han Kinas største formue. Dette skyldtes eierposten i Hanergy.

Hanergy inngikk en avtale med Ikea om å selge solcellepaneler og halvere strømregningen til kundene. Tidligere Hanergy-sjefer sier til Wall Street Journal at avtalen raknet og «ikke levde opp til forventningene».

Det er også dokumentert omfattende bruk av internfakturering mellom selskaper i gruppen. Dette har ført til høy omsetningsvekst og ordrereserver.

Tvilsom teknologi

Solcellepanelteknologien til Hanergy har hatt ti prosent av verdensmarkedet. Hanergy hadde en liten andel av dette, ifølge flere analyser.

– Denne teknologien klarte aldri å stå på egne føtter. Det er blitt bevist til en viss grad da få benytter denne teknologien nå – ved siden av Hanergy, sier analytiker Shyamn Mehta hos GTM Research til Wall Street Journal.

Li har lansert nye prosjekter og ideer på løpende bånd det siste året, blant annet lansere en bil som skal gå på solenergi innen slutten av 2015. Det er disse drømmene og ambisjonene som bidro til at aksjekursen ble 30-doblet på tre år og aksjen var vinner ved Hong Kong-børsen.

Lis satsing på fornybar energi har vært i tråd med kinesiske myndigheters planer om å bli verdensledende. I år vil Kina installere solcellepaneler med en samlet kapasitet på 14 gigawatt. Dette er over en fjerdedel av hva som skal installeres i hele verden i år.

Sammen med andre asiatiske land, i hovedsak Japan og India, vil Kina stå for over halvparten av den nye solenergikapasiteten på 55 gigawatt i 2015, ifølge en rapport fra GTM Research. En gigawatt tilsvarer et stort gasskraftverk eller et kjernekraftverk.

«Det globale markedet for solcellepaneler forventes å tredobles i 2020 til 700 gigawatt med en årlig tilvekst på 100 gigawatt i 2019. Etterspørselen vil være nesten fullstendig markedsbasert. Dette er et dramatisk skifte fra 2012 da nesten hele etterspørselen var subsidiebasert», skriver analytiker Adam Jones hos GTM Research i en ny rapport.

Prisene på solcellepaneler har falt med 75 prosent på fem år og produksjonskostnadene fra større prosjekter er mer enn halvert.

Mer på DN.no i dag:

McKinsey: - Bergen blir nest rikest i verden

Asia i dag: Japansk toalettkultur lokker til seg turister

190 må gå fra riggselskap

Les hele avisen

Se DNtv: Sommer i fengsel

Sommer i fengsel
00:00
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.