Statsministeren skal presentere britenes EU-planer for de andre stats- og regjeringssjefene i EU på Unionens toppmøte torsdag ettermiddag. Men det er ikke eneste sak på toppledernes dagsorden.

Den greske gjeldskrisen kommer til å ligge som en skygge over hele møtet, som også blir dominert av et politisk slagsmål om europeisk migrasjonspolitikk. Så EU-lederne har mye annet enn en mulig britisk uttreden av Unionen i tankene for øyeblikket.

Først på slutten av torsdagens arbeidsmiddag slipper Cameron til.

– Det er mye på dagsordenen, så Cameron vil kort legge fram tankene sine. Prosessen skal lanseres, men det blir uansett en lang prosess, sier en EU-diplomat til pressen i Brussel.

Folkeavstemning

Cameron vil reforhandle britenes forhold til EU og har så lovet britene en folkeavstemning om å bli i Unionen eller melde seg ut senest i 2017. Får ikke Cameron det som han vil i Brussel, er det en reell fare for at resultatet blir en utmelding, populært kalt brexit.

For Cameron er målet å sikre Storbritannias plass i et reformert EU.

Statsministeren har sagt at han er trygg på å få til en ny avtale med EU som gjør at han kan anbefale videre EU-medlemskap.

Rundt 55 prosent av britene sa i en undersøkelse tidligere i juni at de ønsker å bli værende i Unionen.

Makt hjem igjen

Cameron ønsker å begrense velferdsgoder til europeiske arbeidsinnvandrere, han ønsker å hente tilbake makt til Parlamentet i London, og han ønsker muligheten til å holde britene utenfor nye tiltak for tettere integrering mellom EU-landene.

Frankrike advarer imidlertid britene og sier EU ikke kan bli en à la carte-meny der man kun velger litt av innholdet. Og økonomiminister Emmanuel Macron er ikke glad for Camerons ønske om nye traktatendringer i EU, en notorisk vanskelig prosess i EU.

– Om det er snakk om å begrense bevegelsesfriheten, er det et problem, for det ligger i det europeiske DNA-et, advarer Macron overfor BBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tvil om Storbritannias kredittverdighet

 
Langvarig EU-debatt i Parlamentet