Børsene i Kina har falt til dels kraftig ni av de siste 13 handledagene.

Referanseindeksen Shanghai Composite slanket seg 7,13 prosent til 3.633,81 poeng, mens Shenzhen-indeksen falt 6,96 prosent til 2.061,55 poeng.

De kinesiske markedene var blant de mest framgangsrike tidligere i år, men siden midten av juni har aksjene stupt over 20 prosent. Siden den høyeste noteringen 12. juni er fallet på 30 prosent, og verdier for 2.800 milliarder dollar (over 22.000 milliarder kroner) har fordunstet.

Det samlede fallet de tre siste ukene er det største siden 1992.

Indeksene i Kina har svingt kraftig i løpet av dagen de siste ukene, og klokken 06.30 har Shanghai Composite hentet inn halvparten av fallet fra i dag tidlig, men er fortsatt ned 3,3 prosent. En time senere, klokken 07.30 norsk tid, er fallet redusert ytterligere til 1,6 prosent. Av erfaring kan imidlertid «alt» skje frem mot børsslutt.

Og «alt» skjer ut til å skje, for rett før klokken 09 norsk tid var Shanghai-børsen igjen ned over seks prosent. Etter en liten sluttspurt endte fallet fredag på 5,77 prosent til 3.686,92 poeng.

Bear market

– Kinesiske meglere vurderer nok fortsatt å redusere sin risiko. Nå er stemningen på grensen til panikk, og det er ekstremt vanskelig å roe ned en rasende bjørn, sier den Singapore-baserte strategen Bernard Aw til Bloomberg News.

De siste dagenes fall skyldes blant annet at myndighetene i landet opplyser at de vil starte en etterforskning av mulig kursmanipulering. Det skal blant annet etterforske mulig short-salg av aksjeindeks-futures.

Myndighetene er vettskremt

Den siste tidens kraftige nedsmelting på børsene i Kina har «skremt vannet» av sentralbanken og myndighetene i Kina, ettersom deres gjentatte forsøk på å stabilisere markedet har mislykkes, i hvert fall så langt, skriver marketwatch.com.

Nå mener noen at «onde» markedskrefter går short (selger aksjer man ikke eier) for å ødelegge økonomien, og de mistenker også «investerings-rovdyr» å lure bak den kraftige markedsuroen. Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley er ifølge marketwatch blant navnene som er nevnt i den sammenheng.

 

Les også: Asia i dag: Mot børskrakk i Kina – festen fortsetter

 
Asia i dag: Nå må alle forberede seg på Kina-sjokk

Fire millioner nye aksjeinvestorer i uken: - Her er det absolutt en boble  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.