I en nøktern tale søndag kveld sier den greske statsministeren Alexis Tsipras at han ser frem til å finne en løsning med Europa:

– Hellas har gjort et modig valg. Det greske folk sa ikke «ja» eller «nei» til Europa, sier Tsipras.

– Mandatet jeg har fått er å komme fram til en levedyktig løsning, sier Tsipras.

Over 61 prosent av grekerne hadde stemt nei i folkeavstemningen da nesten 90 prosent av stemmene var opptalt. De foreløpige resultatene i folkeavsteminingen tyder på en knusende seier for nei-siden. Oppdaterte resultater i folkeavstemingen finner du her: Kjempeflertall for nei-siden

- Ingen enkle løsninger:

Med folkets støtte i ryggen gjorde statsministeren det imidlertid klart at Hellas nå er forberedt på harde forhandlinger med kreditorene:

– Det finnes ingen enkle løsninger. Men det finnes rettferdige løsninger, hvis begge sider ønsker dem. Mandatet jeg har fått er å komme fram til en levedyktig løsning, sier Tsipras.

Også Hellas' finansminister Yanis Varoufakis erklærte seieren søndag kveld :

- Fra og med i morgen, med dette modige nei-flertallet, skal Hellas be sine partnere om en enighet, sier Hellas' finansminister. Den kontroversielle finansministeren møtte opp på pressekonferanse søndag kveld for å erklære en seier for nei-siden i folkeavstemningen.

Gatefesten i Aten fortsetter
Feirer nei-ledelsen.
00:44
Publisert:

Hellas vil nå «rekke ut en samarbeidende hånd» til landets kreditorer etter nei-resultatet, sier Varoufakis videre. Dette kommer ikke lenge etter at finansministeren anklaget EU-lederne for terrorisme i den siste av en lang rekke negative utsagn mot kreditorene og EU-toppene.

Se bildene fra nei-festen (saken fortsetter under bildeserien)

 

– Vi skal ringe hver og en av dem for å komme til enighet, sier han. Flere medier rapporterer at Tsipras allerede har vært på telefonen med en håndfull EU-ledere, deriblant den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

– Dagens «nei» er et stort «ja» til et demokratisk Europa, mener den greske finansministeren.

Her feirer de nei-ledelsen
Gatefest i Aten.
00:29
Publisert:
 

Les mer om Hellas på DN.no:

Gresk opposisjonsleder går av

Varoufakis erklærer seier til nei-siden

- Hellas er klart nærmere en utgang fra eurosonen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.