Euklid Tsakalotos er utnevnt til ny finansminister i Hellas etter Yanis Varoufakis, opplyser den greske TV-kanalen Skai.

55 år gamle Tsakalotos har til nå vært viseutenriksminister og forhandlingsleder i forhandlingene med EU om en låneavtale.

Den nederlandskfødte og oxfordutdannede professoren i økonomi seilte raskt opp som favoritt til finansministerstillingen etter at Varoufakis trakk seg mandag morgen. Han er regnet for å være noe rundere i kantene enn sin forgjenger, og avisen The Guardian beskriver ham som metodisk, detaljorientert og utholdende.

Kommentatorer sier til britiske Channel 4 at Tsakalotos er hjernen bak Syrizas økonomiske politikk.

I motsetning til sin forgjenger har Hellas' ferske finansminister en ikke ubetydelig fartstid i politikken. Han har vært medlem av Syriza i et tiår og har sittet som folkevalgt i parlamentet siden 2012. Men i likhet med mange på venstresiden i gresk politikk, er han mer en akademiker enn en karrierepolitiker, skriver avisa The Telegraph.

Tsakalotos ønsker at Hellas skal bli værende i eurosonen, men er imot de nye kuttene og reformene som kreditorene i EU stiller som krav for at Hellas skal få nye kriselån.

Tas i ed

Den nye finansministeren skal bli tatt i ed mandag kveld klokken 19, skriver The Guardian. Det er den greske regjeringen som melder dette.

Hellas' avtroppende finansminister Yanis Varoufakis ønsket på forhånd at den greske forhandlingslederen Euclid Tsakalotos skulle ta over ministerposten.

– Jeg håper det, svarte Varoufakis på spørsmål fra pressen mandag ettermiddag om Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister.

Mens Varoufakis ikke har vært redd for å snakke eurotoppene midt imot, anses Tsakalotos som litt rundere i kantene.

Yanis Varoufakis meldte mandag morgen at han går av som det greske landets finansminister. Han skal ha følt seg presset ut av forhandlinene av EU-toppene etter søndagens folkeavstemning.

- Jeg skal ikle meg kreditorenes avsky med stolthet, skrev han mandag i et blogginnlegg.

AP melder at Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble avviser at Varoufakis går av som minister fordi han har hatt «personlige problemer» med ham.

Schäuble la imidlertid til at flere av de andre EU-ministrene riktignok ikke er enige med Varoufakis i alle punktene som er blitt drøftet.

Presenterer forslag

Hellas' statsminister Alexis Tsipras vil presentere et nytt forslag for EU-gruppen, under tirsdagens planlagte toppmøte.

Eurogruppen vil se hvorvidt en løsning for Hellas er mulig i løpet av de kommende dagene, ifølge leder for eurogruppen Jeroen Dijsselbloem mandag, ifølge nettstedet.

Etter planen skulle greske banker, som har vært stengt siden forrige mandag, gjenåpnes tirsdag denne uken.

Nå melder imidlertid bankkilder at disse vil forbli stengt i minst noen dager til - mens landets skjebne endelig vil bli avgjort.

 

Les også: «Drittunge» gjør kometkarriere

Stor test av luksus-iskrem

- Det er generelt litt sure markeder

 

Se også:

Ingeniøren John (42) er på desperat jobbjakt i Hellas:

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:

Jubel og fest i Aten etter nei-seier:

Jubel og fest i Athen etter nei-seieren
Grekerne avviser betingelsene fra kreditorene om landets låneavtale.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.