Det amerikanske teknologiselskapet Yahoo dominerte en gang verdens søkemotor-marked, og var den store snakkisen i internettalderens begynnelse før og etter dotcom-boblen i 1999.

Siden den gang er det Google som har tatt over, og Yahoo er ikke lenger den dominerende internettgiganten den pleide å være.

Selskapet legger frem sine kvartalstall tirsdag kveld, i en skjebnesvanger periode for selskapet. Alle øyne rettes mot Yahoos eierandel i den kinesiske internettgiganten Alibaba.

Alibaba-vekst

På tross av fallende inntekter og markedsandeler har Yahoo-aksjen økt med smått utrolige 153 prosent de siste tre årene, siden den nåværende konsernsjefen Marissa Mayer inntok sjefsstolen i selskapet. En stor del av denne veksten kommer fra selskapets eierskap i Alibaba.

Yahoo sitter i dag med en eierandel på 15 prosent i Alibaba. For ni år siden betalte Yahoo en milliard dollar for en andel på 40 prosent av aksjene i Alibaba. Senere har selskapet solgt seg ned.

Citigroup regnet på verdien av Yahoo tidlig i år, og kom frem til at verdien av selskapet er minus 7,8 milliarder kroner uten den lukrative Alibaba-posten.

Skiller ut gullkalven

Yahoo meldte tidligere i år at det skal skille ut sin eierandel i Alibaba til et nytt holdingselskap, som også skal omfatte Yahoos egen forretningsavdeling, skriver Marketwatch, som samtidig peker på problemene Yahoo kan få med transaksjonen:

Utskillingen av Alibaba-andelen kalles en såkalt «spinoff», og er i USA skattefrie. Det ønsker den amerikanske skatteetaten, Internal Revenue Service (IRS), å endre på. Det er derfor knyttet stor usikkerhet til hva som skjer med Yahoos eierandel i Alibaba og den eventuelle «spinoff»-en. Ingen har klart å finne et godt svar på hvorvidt selskapet blitt unntatt skatt.

Grunnleggeren av internettselskapet Alibaba. Foto: REUTERS/Bobby Yip
Grunnleggeren av internettselskapet Alibaba. Foto: REUTERS/Bobby Yip (Foto: Reuters)

På tross av massivt press mot selskapets ledelse i flere år, har Yahoo tviholdt på andelen i det verdifulle kinesiske selskapet, som for øvrig hadde tidenes største børsnotering ifjor.

Aksjonærene har tidligere ønsket at Yahoo skulle selge unna andelen for å realisere verdiene. Eierposten i nylig børsnoterte Alibaba er verdt omtrent 37 milliarder dollar, mens hele Yahoo er verdsatt til 46 milliarder dollar.

Skjebnemøte i Kina

Samarbeidet med Alibaba har vært svært turbulent for Yahoo, på tross av de store verdiene eierandelen har ført med seg. Forholdet mellom Yahoo og Alibabas grunnlegger, kinesiske Jack Ma, går tilbake over 20 år.

En av Yahoos grunnleggere, Jerry Yang, møtte Jack Ma, allerede i 1995. Det var flere år før Ma etablerte Alibaba, som skulle dominere det kinesiske e-handelsmarkedet og sende han til topps på rikinglistene i Kina.

Flere år etter at de to møttes hadde Ma etablert det raskt voksende internettselskapet Alibaba, og var på utkikk etter en partner innenfor internettbaserte søkemotorer. På denne tiden var Yahoo i gang med massive oppkjøp og investeringer innenfor nyoppstartede internettselskaper. Det førte til at Ma og Yang fant hverandre igjen, og i 2005 kjøpte Yahoo sine 40 prosent av Alibaba.

Krangler og maktkamp

Det oppsto snart uenigheter mellom Alibaba og Yahoo.

Etter at Yahoo stadig tapte markedsandeler til det fremvoksende Google på 2000-tallet, og Alibaba etter hvert dominerte Kinas e-handelsmarked var ikke Ma lenger fornøyd med samarbeidet. Han forsøkte uten hell å kjøpe tilbake Yahoos eierandel. Da det ikke gikk, vurderte han å kjøpe opp hele Yahoo, men heller ikke den planen viste seg gjennomførbar.

Ma endte opp med å overføre et av underselskapene til Alibaba, Alipay, til et annet selskap uten at styret fikk vite det. Dermed ble eierandelen til Yahoo tynnet ut, og forholdet mellom Ma og Yahoo-ledelsen surnet ytterligere.

I 2012 inngikk selskapene en avtale om at Alibaba fikk kjøpe tilbake 20 prosent av selskapet fra Yahoo for 7,1 milliarder dollar. Det tilsvarer oppunder 60 milliarder kroner etter dagens kurs.

Les også på DN.no:

Senterpartiet: – Au pairer kan bli gjestearbeidere

Ser store muligheter, men frykter budkrig

Slik vurderer analytikerne Hydro-tallene

Se DNTV:

Alibaba satte ny børsrekord

Alibaba satte ny børsrekord
Alibaba satte ny børsrekord
01:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.