Åtte timers arbeidsdag ble lovfestet i 1919 i Norge og i 1976 ble 40 timers arbeidsuke «normalen» for de fleste.

Siden har lite skjedd. Seks timers arbeidsdag har vært diskutert i mange år, men har knapt vært forsøkt i praksis.

Noen mener imidlertid at til og med seks timer er alt for lang tid å tilbringe på jobben.

I et intervju med Veckans Affärer (va.se) i februar sa den svenske professor emeritus Bodil Jönsson ved Universitetet i Lund, som er ekspert på tid, at vi bare burde jobbe to timer per dag.

Men nå foreslår den svenske fremtidsforskeren Peter Siljerud i et intervju med va.se en annen vri, og foreslår at man dropper arbeidstid fullstendig.

- Etterpå er man på Facebook

- En av grunnene til at vi fikk åtte timers arbeidsdag var at Henry Ford så at arbeiderne ble mer uthvilte og mer effektive hvis man delte inn arbeidet i tre åtte timers skift i stedet for å jobbe tolv timer sammenhengende. Da du jobbet i fabrikk var det en fullstendig sammenheng mellom arbeidstid og hva du skulle gjøre. Men det første man gjør når man kommer på jobben i dag er å ta en kaffe, lese en avis og forsøke å se aktiv ut. Etterpå er man på Facebook en time før man går hjem, sier Siljerud til va.se.

Siljerud mener ifølge va.se. at man i større grad i stedet skal få betalt for hvor mye og hvor godt arbeid man utfører. Klarer noen å gjøre en jobb på to uker som var ventet å ta fire uker, så mener han det er helt greit at vedkommende etterpå kan reise til Bahamas og drikke paraplydrinker i to uker.

Ikke alle mener dette vil være en god idé, selv om forskjellen mellom fritid og arbeidstid for stadig flere er i ferd med å bli visket ut. En fersk undersøkelse fra Norsk Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito) viser blant annet at hver tredje ingeniør må bruke ferien til å jobbe, og at mange sjefer forventer tilgjengelighet i ferien. (krever innlogging)


Les også:  Kunsten å sluntre unna


I disse landene jobbes det mest og minst

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.