- Kineserne er realistiske. De vet hvilke problemer de står overfor. Den dårlige nyheten er at det vil ta lang tid å fikse problemene, sier Kina-ekspert Henry M. Paulson Jr.  (69).

Paulson var finansminister i USA fra 2006 til 2008 under president George W. Bush, og er tidligere styreleder og toppsjef i den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs.

USAs tidligere finansminister Henry M. Paulson Jr. tror Kina er i ferd med å la markedskreftene ta over.
USAs tidligere finansminister Henry M. Paulson Jr. tror Kina er i ferd med å la markedskreftene ta over.
 

Tirsdag ble han intervjuet av sjef Yngve Slyngstad i Oljefondet under et seminar i fondet om finansmarkedene. Paulson har møtt store deler av dagens politiske ledelse i Kina, deriblant president, Xi Jinping.

- Xi ønsker å frigjøre økonomien og la markedskreftene rå. Det er målet, sier Paulson om den siste utviklingen i Kina med devaluering av valutaen.

- Vil ta en stund

Sentralbanken i Kina devaluerte valutaen for tredje dag på rad torsdag forrige uke. Kinas opptreden i valutamarkedet den siste uken har ført til stor usikkerhet i markedet. Med en stigende dollar kutter kineserne valutakursen forrige uke. I løpet av to dager svekket den kinesiske valutaen yuan seg med rundt 3,5 prosent mot den amerikanske dollaren.

Det er ikke gjort i en håndvending å gjøre om Kina til en markedsdrevet økonomi, ifølge Paulson.

- Dette vil ta en stund. For selv om en del ser på Kina som styrt av et autoritært lederskap, er det ikke slik at Xi er den eneste som bestemmer. I Kina er det nok at et par stykker sier nei til en avgjørelse, sier Paulson. 

Paulson leder i dag Paulson instituttet ved University of Chicago, og ga nylig ut boken «Dealing With China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower.»

Børsfall

Børsene i Kina falt kraftig tirsdag. En av årsakene er frykten for at kinesiske myndigheter skal la være å gjennomføre nye tiltak ettersom utsiktene i boligmarkedet er bedret, skriver TDN Finans. Shanghai-indeksen endte ned 6,2 prosent, Shenzen-indeksen var ned 6,6 prosent, og ChiNext sluttet ned 6,1 prosent tirsdag.

- Det som skjedde forrige uke var at Kina måtte bevege seg mer i retning av å la markedskreftene ta over. I det lange løp er dette gode nyheter for hele verden. Vi er avhengig av at Kina åpner seg for verden og blir en del av det globale finansmarkedet, sier Franklin Allen, professor i finans og økonomi ved Imperial College Business School i London til DN.

Allen holdt flere foredrag under finansseminaret til NBIM (Norges Bank Investment Management), som forvalter Oljefondet.

Han advarer om at det vil bli «smertefullt» for Kina å gi fra seg kontrollen.

- Kina vil fortsette denne prosessen, men det vil bli smertefullt. Myndighetene ønsker fortsatt å investere penger i infrastruktur, men de må til slutt la markedet ta over. Jeg tror det vil ta fra fem til femten år før Kina er styrt av markedet, sier Allen.

- Xi Jinping har satt i gang omfattende reformer, som strekker seg langt utover bare økonomien. Den tar for seg alt fra økonomien, det sosiale, politiske, militære til utenrikspolitikken. Alt dette foregår samtidig som de er i gang med en stor antikorrupsjonskampanje i partiet, sier Paulson og legger til:

- Xi forsøker å gjøre Kina til et moderne regime, sier han.

Rask på avtrekkeren

Henry M. Paulson Jr., populært kalt «Hank» satt som USAs finansminister under finanskrisen.

- I en krise må du ta raske avgjørelser. Det finnes ingen perfekte løsninger, men å ikke foreta seg noe er enda verre. Jeg har alltid vært beslutningsdyktig i krisesituasjoner. Jeg er ikke redd for å ta avgjørelser, men jeg er heller ikke redd for å gå tilbake på avgjørelsene når de viser seg å være feil, sier Paulson.

Han har fått mange spørsmål fra venner og bekjente om hans største feilsteg under krisen. Paulson fikk blant annet mye kritikk for å ikke redde den ledende amerikanske investeringsbanken, Lehman Brothers.

- Jeg gjorde masse feil under finanskrisen, men vi korrigerte også de dårlige avgjørelsene, sier Paulson.

Les også på DN.no i dag:

  Festet for 113 millioner

Rolls-Royce-sjef går på dagen

Nav: Over 36.000 oljejobber kuttes  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.