Kinesiske myndigheter lot sin egen valuta bli svekket i forrige uke med rundt tre prosent. Valutaeksperter er uenige om hva som ligger bak beslutningen. Det har vært til dels store bevegelser i en valuta som alltid har vært strengt kontrollert av sentralbanken.

Enkelte mener dette er et forsøk på å støtte opp rundt den konkurranseutsatte eksportsektoren. Andre mener Kina har et reelt ønske om å internasjonale valutaen og gjøre den til en reservevaluta tilsvarende dollar, euro, yen og britiske pund.

 

IMF utsetter beslutning

Det internasjonale pengefondet (IMF) har støttet Kinas endringer i mekanismene for fastsettelsen av valutakursen. Dette er godt nytt for Kina da de ikke trenger å forsvare seg mot beskyldninger fra blant annet amerikanske politikere om at de manipulerer valutaen.

Kina har lenge hatt som mål at valutaen blir opptatt som en reservevaluta i IMFs valutakurv. Dette vil føre til at den kinesiske valutaen blir mer akseptert i internasjonale finans- og handelstransaksjoner. Kina tillater oppgjør med yuan og handelspartnere i Asia og Afrika benytter yuan i økt grad.

Onsdag kveld avholdt IMF en avstemning hvor det ble bestemt å ikke endre den eksisterende valutakurven før tidligst 30. september 2016 .

- Justeringer av denne typen er aldri enkelt. I Kina foretar de justeringer for en rekke problemer det står overfor. Jeg tror vi skal ønske dette velkommen. Hvis det ikke skjer nå ville det skje om ett år på en langt mer uryddig måte, sa IMFs Kina-sjef Markus Rodlauer i et intervju med CNBC denne uken.

 

Rammer handelspartnere

Spørsmålet eksperter stiller seg en uke etter endringene i valutaen er hvordan dette vil slå ut for andre land.

En svakere valuta vil gjøre kinesiske eksportører mer konkurransedyktige. Vietnam, som på få år er blitt en alvorlig konkurrent til Kina, devaluerte sin egen valuta på onsdag med en prosent - for tredje gang i år.

Referatet fra det siste møtet i den amerikanske sentralbanken (Fed) ble offentliggjort på onsdag. Dette fant sted i slutten av juli - før Kina foretok endringer i valutaen, men samtidig som det kinesiske aksjemarkedet var inne i en korreksjon med høy volatilitet.

«Det virker som at det siste børsfallet har hatt begrensede konsekvenser for vekstutsiktene i Kina. Flere av deltagerne bemerket at en betydelig nedgang i den økonomiske aktiviteten i Kina kan utgjøre en risiko for de amerikanske økonomiske utsiktene», skriver Fed i referatet, som alltid offentliggjøres flere uker i etterkant.

 

Ny optimisme

Kinesiske myndigheter har satt inn en rekke tiltak de siste to månedene for å stabilisere aksjemarkedet, sørge for tilstrekkelig likviditet i finanssektoren og støtte opp rundt storselskapene.

En fersk undersøkelse fra MNI Indicators, som er et datterselskap av Deutsche Börse Group, tyder på at dette begynner å ha den ønskede virkningen.

MNI China Business Sentiment Indicator, som tar pulsen på kinesisk næringsliv, steg med 17 prosent i august og er på det høyeste nivået siden i fjor sommer.

- I forrige måned så vi at det ville bli vanskelig å måle på grunn av markedsuroen. Nå har selskapene ristet av seg dette og nøkkelmålinger i undersøkelsen viser at aktiviteten øker kraftig i august. Myndighetenes tiltak har tilsynelatende hatt en betydelig positivt virkning, sier sjeføkonom Philip Uglow hos MNI Indicators.

 

Kjøper Burma-øl

Den japanske bryggerigiganten Kirin kjøper 55 prosent av aksjene i Myanmars største ølbryggeri, Myanmar Brewery, for nesten fem milliarder kroner via et Singapore-registrert datterselskap.

Ølforbruket har falt kraftig i Japan de siste 15 årene. Myanmar Brewery har 80 prosent markedsandel i Myanmar. Ølmarkedet forventes å fordobles til 675 milliarder dollar (5,6 mrd. kroner) fra 2014 til 2017, ifølge Euromonitor.

I Myanmar (tidligere Burma) er en ny middelklasse i ferd med å vokse opp. Det forventes en høy økonomisk vekst med store internasjonale investeringer som vil skape nye arbeidsplasser og velstand. Dette er hovedårsaken til at Kirin investerer i Myanmar.

Det lokale markedet er i endring. Det er åpnet opp for utenlandske selskaper - også bryggerier. Thailandske og kinesiske bryggerier er på plass med utenlandske ølmerker. Andre er i ferd med å lansere kjente utenlandske ølmerker.

- Det er vekstpotensial i Myanmar, men det er en risiko ved at dette allerede er blitt en konkurranseutsatt marked, sier analytiker Masahasi Mori hos Credit Suisse til Straits Times.

 

Markedene

Uroen har fortsatt på de asiatiske aksjemarkedene med en nedgang ved Shanghai-børsen idet handelen startet. Like før lunsj er det kun en svak nedgang.

- Volatiliteten fortsetter da det ikke er en klar forståelse av hva som skjer. Når du ser på Kina, ser du en regjering som famler og ikke akkurat fremstår som imponerende. Jeg sier ikke vi er på randen av en kollaps, men forventer fortsatt volatilitet og en generell nedadgående trend, sier analytiker Fraswer Howie til CNBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.