Torsdag preget bildene av den druknede treåringen Aylan Kurdi, som skylte i land i den tyrkiske havnebyen Bodrum, sosiale medier og mange avisforsider over hele verden. I løpet av dagen har flere europeiske statsledere tatt til orde for å trappe opp hjelpen til de mange millionene som er på flukt.

På vei til Canada

Den syriske småbarnsfamilien Kurdi var i følge den britiske avisen The Guardian på vei til den greske øya Kos for derfra å forsøke å ta seg videre til Vancouver i Canada der de hadde slektninger.

Men så langt kom familien aldri. I tillegg til treåringen, døde hans mor Rehan (35) og fem år gamle bror Galip, på havveien som så langt har kostet 2500 mennesker livet. Faren, Abdullah Kurdi, er den eneste som overlevde turen. Kurdi-familiens hjemby Kobani i Syria, har vært omringet av og under harde angrep fra terrorgruppen IS.

Vil bruke tvang

Angela Merkel opplyste torsdag at hun sammen med sin franske kollega François Hollande vil foreslå tvang, skriver NTB.

Angela Merkel før hastemøtet mellom topplederne i eurogruppen søndag.
Angela Merkel før hastemøtet mellom topplederne i eurogruppen søndag. (Foto: Francois Walschaerts/AP Photo/NTB Scanpix)
 

 – Jeg snakket med den franske presidenten i morges, og det fransk-tyske standpunktet, som vi vil viderebringe til europeiske institusjoner, er at vi er enige om at vi trenger bindende kvoter i EU for å fordele byrdene. Det handler om solidaritet, sa den tyske statsministeren da hun torsdag besøkte Bern i Sveits, sier Merkel.

Les også: Frankrike og Tyskland vil ha tvungne flyktningkvoter

Frankrikes president understreker at situasjonen er alvorlig.

– Disse mennene og kvinnene og familiene deres flykter fra krig og forfølgelse. De trenger internasjonal beskyttelse, sier Hollande.

 

- Vi må handle

Helt konkret går forslaget ut på at alle medlemslandene i EU må ta imot et bestemt antall asylsøkere. Hvor mange flyktninger som skal komem til hvert land vil ifølge Merkel og Hollande avhenge av landets størrelse og økonomiske makt. 

Flyktningkrisen som i hovedsak rammer mennesker på flukt fra krig og undertrykkelse i Syria, Irak og Afghanistan er den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig.

På en pressekonferanse torsdag der flere europeiske ledere deltok, sa den italienske statsministeren Matteo Renzi ifølge NTB at det ikke holder å reagere med følelser og sorg på bildene av den druknede gutten. 

– Europa kan ikke bare la følelsene ta over, vi må handle for å hjelpe flyktningene, sa han på pressekonferansen der også Maltas statsminister Joseph Muscat var til stede.

Renzi har gjentatte ganger gitt uttrykk for at ledere i Europa har vært for passive til flyktningkrisen i Middelhavet. I sommer tvang han frem en avtale der EUs medlemsland gikk med på å ta imot 40.000 flyktninger fra Italia og Hellas, som er de to europeiske landene som flest flyktninger kommer til.

Les også: - Jo mer oljeprisen faller, dess fortere kommer den opp igjen etterpå

Sprengt kapasiteten

På grunn av Dublin-avtalen, som pålegger det europeiske landet der en asylsøker først ankommer å behandle asylsøknaden, er kapasiteten i de to landene nå sprengt. Den tyske regjeringen med forbundskansler Angela Merkel i spissen har derfor allerede besluttet at syriske asylsøknader skal behandles nasjonalt.

Faksimile fra Manuel Valls Twitterprofil.
Faksimile fra Manuel Valls Twitterprofil.
Også den franske statsministeren Manuel Valls etterlyser handling. På Twitter uttrykker Valls torsdag at bildene som beveger Europa viser oss at det haster å hjelpe.

 

«Han hadde et navn: Aylan Kurdi. Haster å handle. Europeisk mobilisering haster», lyder Twitter-meldingen fra Valls.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har over 350.000 mennesker risikert livet ved å krysse Middelhavet så langt i år.

 

Se DNtv: Kamera skal hindre politivold 

Kamera skal hindre politivold
Alle politifolk i Los Angelses blir utstyrt med et minikamera. Målet er å hindre politivold og forbedre forholdet til folk flest.
01:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.