Den dramatiske utviklingen i flyktningsituasjonen var et av hovedtemaene for det uformelle møtet, som varte fra fredag til lørdag. Da nyheten om migrantene og flyktningene som strømmet over grensen fra Ungarn til Østerrike kom, var den selskapelige stemningen fra storhertug Henris mottakelse kvelden før som blåst bort.

– Dette må være en vekker, det viser hvor ille situasjonen i Europa er akkurat nå, sa Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz. Hans ungarske motpart Peter Szijjarto hadde kort tid tidligere lagt skylden for situasjonen på EU-politikeres «uansvarlige uttalelser».

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

– Sammenbrudd

Nyhetsbyrået Reuters slår fast at Europas høflige diplomati tilsynelatende har brutt sammen. De 28 medlemslandene i EU ser ut til å være svært langt fra en felles tilnærming til krisen.

Diskusjonen blant ministrene var til tider preget av forvirring, som da Slovakias utenriksminister offentlig avviste et forslag fremmet av landets egen innenriksminister i Praha tidligere, om å etablere togkorridorer for flyktninger fra Ungarn til Tyskland.

Bak lukkede dører i det store konferanserommet gikk diskusjonen stadig i sirkel, opplyser diplomater som deltok. Flere ba om ytterligere møter på høyt nivå.

– Jeg må innrømme at diskusjonen i dag var vanskelig, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter møtet.

Asylsentre

Til tross for Tysklands statsminister Angela Merkels advarsel om at krisen nå er mer alvorlig enn den greske gjeldskrisen, kom ikke partene til enighet om hvilke praktiske grep som må tas først.

Det ble ingen enighet om å etablere egne krisehåndteringssentre for å behandle asylsøknader utenfor Europas grenser. Når slike sentre kan etableres innenfor EU, er også høyst usikkert.

Italia ønsker at sentre opprettes for å videreformidle flyktninger som befinner seg i landet. Etableringen av slike sentre var en del av en plan som ble forhandlet fram i juli, og som ennå ikke er godkjent i EU-parlamentet.

I et Europa preget av høy arbeidsledighet og framveksten av innvandringskritiske partier, var det vanskelig for ministrene å komme til enighet.

Respekt

Den svenske utenriksministeren Margot Wallström uttrykker respekt for Tysklands og Østerrikes vilje til å ta imot flyktninger og migranter.

– De vil jo først og fremst bidra til å løse dette akutte problemet og hjelpe mennesker i nød, sier hun. Hun vil ikke si om de to landene handlemåte er riktig, men sier Dublin-avtalen, som sier at det er det første landet i EU en asylsøker kommer til som skal behandle søknaden, må reformeres.

Sverige vil imidlertid ikke følge Tysklands eksempel og gjøre unntak fra avtalen.

Flyktningstrøm

Strømmen av flyktninger og migranter gjennom Balkan og Ungarn fortsatte lørdag. Hundrevis ankom München i Tyskland med tog. Publikum og frivillige som hadde samlet seg på stasjonen, møtte dem med applaus, viste TV-bilder på BBC.

Ved 14-tiden hadde 6.500 flyktninger og migranter ankommet Østerrike fra Ungarn, og 2.200 av dem var allerede på vei videre til Tyskland.

Tysk politi forventer 5.000 til 10.000 ankomster lørdag.

Splittelse

– Mange av de hundretusener som i år kommer til Europa med håp om en bedre framtid, er migranter, men de fleste er flyktninger, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter utenriksministermøtet.

Men meningene blant EU-landene er delte.

Ungarns statsminister Viktor Orbán er blant dem som mener at de fleste er økonomiske migranter. Landet bygger et piggtrådgjerde langs grensen til Serbia for å begrense tilstrømmingen. Gir nasjonalforsamlingen grønt lys, vil Orbán etter 15. september sette inn hæren for å sikre grensen.

Les også:

Har hentet 1,8 millioner til nytt norsk spill

Slakter norsk politikk  

Se DNtv: Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.