Båndene mellom USA og Kina er svært anstrengte, men Xi gjorde sitt beste for å overtale amerikanerne om at de to landene bør samarbeide.

I sin tale var presidenten innom en rekke betente temaer, fra økonomisk reform og dataangrep til menneskerettigheter og industrispionasje. Blant annet sa han at Kina ikke vil manipulere valutaen for å øke eksporten, aldri vil involvere seg i industrispionasje og ei heller diskriminere utenlandske selskaper.

Kina vil forsøke å framskynde de økonomiske reformene og dessuten gjøre en innsats for å bedre menneskerettighetene i landet, lovet han også.

– Om Kina og USA samarbeider bra, kan de bli et grunnfjell for global stabilitet. Men dersom de kommer i konflikt eller til konfrontasjon, vil det føre til en katastrofe for begge landene og verden som helhet, sa Xi.

Selv om presidenten gjorde sitt beste for å overbevise amerikanerne tirsdag, kan han trolig vente seg tøffe spørsmål om Kinas faktiske politikk i uken som kommer. Xi skal møte flere businessledere før fredag han deltar i en middag med USAs president Barack Obama i Det hvite hus.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Skrekkmåling fra Kina