Regionpresident og uavhengighetsforkjemper Artur Mas har skaket opp både Madrid og EU-ledere med sitt løfte om å erklære uavhengighet fra Spania i løpet av halvannet til to år dersom separatistkoalisjonen han leder, vinner valget.

Knapt flertall

Meningsmålingene denne uken gir de to separatistblokkene et flertall blant de 135 mandatene i regionforsamlingen i Barcelona.

Konstitusjonsdomstolen i Madrid har for lenge siden avklart at grunnloven fra 1987 ikke åpner for at katalanerne kan erklære uavhengighet gjennom en folkeavstemning. Men nok en gang trosser Mas og den katalanske regjeringen Madrid. De erklærer valget som en de-facto folkeavstemning om uavhengighet.

– Hvis vi vinner valget, er folkeavstemningen gjennomført, gjentok Artur Mas i et intervju med AFP onsdag.

I november fjor ble det gjennomført en symbolsk folkeavstemning til tross for skarpe advarsler fra Madrid. Bare to femdeler av de stemmeberettigede møtte opp. Utfallet ble et overveldende 80 prosents ja til uavhengighet, men ja-stemmene utgjorde ikke et flertall av de katalanske velgerne.

– Valgkampinnspill

Spania-ekspert og instituttleder Marcus Buck ved UIT Norges Arktiske Universitet har liten tro på at en separatistseier ved regionvalget fører til uavhengighet.

– Nasjonalistene har yndet å framstille det som om katalanerne har stått samlet mot makten i Madrid gjennom flere hundre år. Dette er det ikke grunnlag for å hevde verken historisk eller i dag. Det er Artur Mas som kaster inn uavhengighetskortet og bruker det for alt det er verdt i en valgkamp, sier Buck til NTB.

Skiftet allianse

Han peker på at den konservative regionpresidenten har skiftet alliansepartnere og gått ut av koalisjonen som har styrt Catalonia nesten sammenhengende siden 1980.

– Hvis de vinner valget, kommer de til å bruke det politisk for å fremme uavhengighet. Men det er utrolig langt fram før dette kan bli noe av. Mer sannsynlig er det at man kan få presset fram reforhandlinger om visse prinsipper i grunnloven som kan gi katalanerne samme skatteregime som baskerne har, et regime der de slipper direkte personskatt til Madrid, sier Buck.

Overføringer

I det økonomisk sterke, men gjeldstyngede Catalonia har skatteoverføringer til Madrid vært et hett tema. Mange katalanere mener at de ikke får nok igjen for det regionen bidrar til i den spanske statskassen.

– De glemmer at regionen Catalonia har helt fri tilgang til det spanske markedet. De er med på å finansiere infrastruktur i resten av Spania, noe som næringslivet i Catalonia tjener på, sier Buck.

Den spanske sentralbanksjefen Luis Marie Linde kom tirsdag med en advarsel om at et uavhengig Catalonia automatisk vil bli kastet ut av eurosonen og miste tilgang til kreditt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) dersom de erklærer uavhengighet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Sviende nederlag for Spanias regjeringsparti