Det var partiet Kristdemokraterna (KD) som fredag fikk avtalen til å rakne. Et flertall på 151 mot 103 delegater på KDs landsmøte stemte for å trekke seg fra avtalen.

– I og med dette anser jeg at desemberavtalen har falt, sa KDs leder Ebba Busch Thor etter avstemningen.

Hun var selv for å stå ved avtalen, men fikk flertallet mot seg.

Moderaternas leder Anna Kinberg Batra, Folkpartiets leder Jan Björklund og Centerpartiets nestleder Anders W. Jonsson bekrefter nå alle at de anser avtalen som opphevet.

Sverigedemokraterna fornøyd

Desemberavtalen gikk ut på at de borgerlige partiene skulle slippe fram den rødgrønne mindretallsregjeringens budsjettforslag i Riksdagen, og at de rødgrønne skal slippe fram de borgerliges budsjetter hvis de borgerlige blir størst i neste valg. Avtalen skulle gjelde fram til 2022.

Formålet med avtalen har vært å forhindre at Sverigedemokraterna (SD) kommer på vippen i budsjettforhandlingene, slik situasjonen var før avtalen ble inngått i fjor.

SD jubler over Kristdemokraternas sorti fra avtalen.

«Vi ønsker dette velkommen og vil neste uke fremme et mistillitsforslag mot finansminister Magdalena Andersson. Tid for nyvalg!» skriver partileder Jimmie Åkesson på Facebook.

Ekspertene tviler

Ekspertene er på sin side i tvil om hva de borgerliges farvel til budsjettsamarbeidet vil bety.

På kort sikt endres ingenting, mener Tommy Möller, professor i statsvitenskap ved Stockholms universitet.

– I praksis betyr det ikke så mye så lenge de borgerlige ikke legger fram et felles budsjettforslag som de deretter aktivt stemmer for med mål om å felle regjeringens budsjettforslag, forklarer han.

Han mener derimot at situasjonen kan bli vanskeligere dersom de borgerlige blir størst i neste valg. De borgerlige vil da trolig ha to alternativer, mener han: enten et samarbeid med SD eller et samarbeid på tvers av blokkgrensene. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.