– Det er klart at med det som skjer i Storbritannia rundt EU-medlemskap blir det interessant å høre hvordan Cameron tenker om de spørsmålene, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Forrige gang en britisk statsminister besøkte øya var Winston Churchills visitt i 1941. Da var landet under britisk okkupasjon. Før dette var Island i union med Danmark. Camerons besøk blir altså første gang en britisk statsminister besøker et selvstendig Island.

Framtidsforum

Det er Northern Future Forum som er anledningen for Camerons reise til Reykjavik. Forumet, som finner sted samtidig med Nordisk Råds sesjon, kom i stand på Camerons initiativ i 2011, og samler statsministre, gründere og ledere fra det offentlige og næringslivet.

– Det er en fin anledning for nordiske, baltiske og den britiske statsministeren å få snakket sammen om viktige politiske utfordringer, sier Solberg til NTB, og forteller at de tidligere har snakket om konkurransekraft og EUs utvikling.

På årets forum skal deltakerne «diskutere framtidige trender, kreative næringer, enklere, smartere og mer innovative offentlige tjenester», opplyser statsministerens kontor.

Fra Norge skal blant andre skattedirektør Hans Christian Holte og Signe Aarhus, grunnleggeren av klesmerket Oleanna, delta.

Camerons initiativ

Da forumet så dagens lys for snart fem år siden, skrev Financial Times at mange i Europa så dette som et forsøk fra Cameron på å styrke båndene mellom Storbritannia og «euroskeptiske» nordeuropeiske land, og å knytte kontakter med dem som ønsker et mer begrenset EU.

Årets møte finner sted mens Cameron varmer opp til forhandlinger med EU om nye vilkår for det britiske medlemskapet, i forkant av en varslet folkeavstemning neste år. Han har sagt at han vil legge fram detaljerte krav i begynnelsen av november, men det er alt klart at han ønsker å unngå at britene må underlegge seg en mektig, europeisk superstat.

En meningsmåling nylig viser at britene i økende grad heller mot å gå ut av Unionen, og at motstanden har økt i takt med den økte ankomsten av flyktninger og asylsøkere til Europa. 39 prosent sier de vil stemme for dem som populært kalles «brexit», altså en «British exit», i målingen utført av Ipsos MORI. Det er den høyeste støtten til dette alternativet siden 2012.

52 prosent av britene sier imidlertid at de fortsatt ønsker å være medlem.

– Passer ikke britisk selvbilde

Et av alternativene som har vært diskutert, er en tilknytning lik Norge og Islands gjennom EØS-avtalen.

Men den norske statsministeren mener det kun er dem som ikke kjenner så godt til EØS-avtalen som støtter dette.

– Jeg oppfatter at alle briter som har sett på avtalen sier at det ikke er noen løsning for Storbritannia. Det å gå inn i en avtale hvor du i realiteten ikke bestemmer hva som skjer, men bare tar imot lover fra andre, det tror jeg ikke passer det britiske selvbildet å delta i, sier Solberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.