I over 30 år har japanske politikere diskutert privatiseringen av Japan Post. Postbanken har nesten 25000 filialer og avdelingskontorer i Japan og er den foretrukne banken for japanere til daglig. Den forvalter innskudd på 15000 milliarder kroner, men gir ikke lån.

Kraftig overtegning

Den japanske staten har solgt 11 prosent av aksjene som en del av børsnoteringen. Det ble hentet inn over 100 milliarder kroner i børsnoteringen av Japan Post, som ble splittet i tre selvstendige selskaper.

Emisjonen ble kraftig overtegnet – ikke minst takket være japanske småinvestorer som har latt seg lokke til et garantert utbytte på 3,3 prosent for holdingselskapet. Dette er dobbelt så høyt som gjennomsnittet fra børsnoterte japanske selskaper.

Børsverdien på Japan Post Holding, Japan Post Bank og Japan Post Insurance, er på over 920 milliarder kroner etter børsnoteringen på onsdag. Japan Post Holding og Japan Post Bank har steget med rundt 17 prosent og forsikringsselskapet steg med over 50 prosent.

- Børsnoteringen av Japan Post har ført til at antall småinvestorer har skutt i været. Disse har liten erfaring fra aksjemarkedet, skriver analytiker Wataru Otsuka hos Nomura Holdings i en børskommentar.

Dette er den største børsnoteringen i verden i år og den største siden det kinesiske internettselskapet Alibaba gikk på børs i september i fjor.

Oppfordrer til aksjeinvesteringer

Den japanske staten skal bruke pengene fra nedsalget til gjenoppbygging av områder som ble ødelagt av jordskjelvet og tsunamien i 2011. Det planlegges ytterligere nedsalg av aksjer. Planen er å bruke disse midlene til å redusere den offentlige gjelden.

- Børsnoteringen av Japan Post vil være en rettesnor for resten av næringslivet i Japan, da det er en gjenspeiling av virkemidlene som settes inn, sier investeringsdirektør Atul Lele hos Deltec International Group til Wall Street Journal.

Statsminister Shinzo Abe har sparket i gang reformer i det japanske samfunnet de siste tre årene. Han ønsker også at sovende kapital blir frigjort fra bankkontoer som ikke gir rente og helles plasseres i aksjemarkedet eller andre investeringer.

Bundet på hender og føtter

Det har vært skepsis til børsnoteringen. Finansinstitusjonen Jefferies advarer investorer om å satse sparepengene på Japan Post. Analytikerne påpeker at forretningsmodellen med å ta i mot innskudd har gått ut på dato.

«Vi ser et skifte i befolkningssammensetningen mot Tokyo – spesielt for mobile og velstående mennesker. Dette gir en sterk motvind for innskuddsbasen», skriver analytiker Makarim Salman.

Japan Post har over 50 prosent høyere innskudd enn den nest største finansinstitusjonen. Det er i distriktene, hvor konkurrentene ikke har filialer, at banken står sterkest.

Japan Post-selskapene gir ikke lån og forvalter innskuddene svært konservativt ved å plassere det meste i japanske statspapirer. Mange investorer håper at Japan Post og Japan Insurance vil endre forretningsmodellene og konkurrere med private selskaper.

Dette ligger et godt stykke frem i tid.

- Som en bank kan vi ikke låne ut penger. Vi er bundet på hender og føtter. Hva vi kan foreta oss er begrenset. Forvaltning av innskudd er blant hva vi kan gjøre. Vi vil vurdere alternative investeringer, sa direktør Masatsugu Nagato på en pressekonferanse på onsdag.

Banken har fått tillatelse til å øke investeringene i utenlandske obligasjoner og aksjer til 30 prosent innen 2018. Japan Post har hyrt inn en tidligere toppsjef fra finansinstitusjonen Goldman Sachs til å lede investeringsavdelingen.

Bunnen nådd i Malaysia

Malaysia er blitt rammet av politiske skandaler, halvering i oljeprisen og en valuta i fritt fall. Utenlandske investorer har kvittet seg med aksjer til nesten 35 milliarder kroner. Deutsche Bank tror det verste er over.

«Det har vært en rekke overskrifter internasjonal på Malaysia i år. Dette har ført til økt politisk usikkerhet og risiko å investere i Malaysia. Fremover tror vi ikke denne risikoen vil øke», skriver Deutsche Bank i en ny rapport.

Det har vært forsøk på å kaste statsminister Najib Razak – også fra egne partirekker.

«Vi tror det forblir ved status quo: statsministeren og regjeringskoalisjonen blir sittende frem til neste valg skal avholdes i 2018. Med ingen endring vil situasjonen forbli som den er i Malaysia, men med svakere forbrukersentiment og ens vakere valuta», spår Deutsche Bank.

Markedene

Det er optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag og tendenser til et børsrally – ledet av de østasiatiske aksjemarkedene.

Markedene ble smittet av oppgangen i USA på tirsdag, en høyere oljepris og den solide oppgangen for Japan Post-selskapene ved Tokyo-børsen.

Det japanske industriselskapet Takata har fått en rekordhøy bot fra amerikanske myndigheter etter at selskapets kollisjonsputer førte til dødsfall. Honda vil ikke bruke airbager fra Takata i fremtidige modeller. Takatas aksjekurs har falt med 10,9 prosent.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no