Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gjennom SwissLeakssaken kom det frem at banken HSBC blant annet skal ha hjulpet kriminelle med hvitvasking av penger. Foto: Fabrice Cofferini/ AFP Photo
Gjennom SwissLeakssaken kom det frem at banken HSBC blant annet skal ha hjulpet kriminelle med hvitvasking av penger. Foto: Fabrice Cofferini/ AFP Photo les mer

Bank

Dømt for å ha lekket bankhemmeligheter

Omstridt SwissLeaks-varsler dømt til fengsel i Sveits.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En tidligere ansatt i den britiske banken HSBC er dømt til fem års fengsel for næringsspionasje, melder et sveitsisk nyhetsbyrå.

43 år gamle Herve Falciani jobbet som en IT-spesialist i HSBC, er en fransk-italiensk statsborger som avslørte det som omtales som SwissLeaks-skandalen.

Swissleaks

En varsler ga opplysninger til franske myndigheter om at HSBC har bistått kunder over hele verden om å unngå skatt og hvitvaske penger.

HSBC har i en årrekke vært i myndighetenes søkelys i flere land for å ha drevet i overkant kreativ formuesforvaltning.

Banken ble blant annet truet med å bli svartelistet i USA, og måtte betale en milliardbot.

Banken er fortsatt under etterforskning i USA, samt i Frankrike, Belgia og Argentina.

Vis mer

Falciani sto tiltalt for industrispionasje, datatyveri og brudd på Sveits' banklovverk, og ble fredag dømt in absentia – uten å være til stede i rettssalen– til fem års fengsel i byen Bellinzona sør i Sveits, melder det sveitsiske nyhetsbyrået ATS.

Han lekket dokumenter som viser hvordan HSBCs sveitsiske avdeling skal ha bistått mer enn 120.000 kunder over hele verden til å gjemme unna 180,6 milliarder euro (1.675 milliarder kroner) fra skattemyndighetene.

HSBC har innrømt at det har skjedd feil, men forsvarer seg med at dataene stammer fra før deres sveitsiske virksomhet var fullt integrert i konsernet etter oppkjøpet i 1999.

Les også:
Lunken fart og halv dag på Wall Street
Meglerhus: Hverken han eller andre vil levere oljekutt neste uke
Flyskatt kan legge ned Rygge flyplass
 

Se DN Tv: Se traileren fra Spielbergs seneste spiondrama


 

Utenriks HSBC Sveits Bank
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.