Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Mangemilliardær og Microsoft-grunnlegger Bill Gates, her under et besøk på statsminister Erna Solbergs kontor tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Mangemilliardær og Microsoft-grunnlegger Bill Gates, her under et besøk på statsminister Erna Solbergs kontor tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix les mer

Klimatoppmøtet

Varsler gigantinvesteringer i ren energi

Bill Gates står bak et nytt investeringsfond som presenteres mandag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Microsoft-grunnlegger og mangemilliardær Bill Gates ventes å annonsere etableringen av et nytt gigantfond for investeringer i ren energi under åpningen av klimamøtet i Paris mandag, skriver The New York Times.

Ifølge nærstående kilder vil fondet bli det største i sitt slag i arbeidet med å få ned utslippet av klimagasser. En rekke mangemilliardærer og filantroper skal ha forpliktet seg til å bidra, ifølge avisen.

KLIMAMØTET I PARIS

* FN-konferanse som varer fra 29. november til 11. desember.

* USAs president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, statsminister Erna Solberg (H) og over hundre andre stats- og regjeringssjefer ventes å delta på åpningsdagen.

* Målet er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

* Paris-møtet er formelt sett det 21. partsmøtet (COP 21) for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.

* De nesten 200 landene er bedt om å legge fram frivillige nasjonale utslippsmål i forkant av møtet.

* Forrige gang landene prøvde å bli enige om en omfattende internasjonal avtale om utslippskutt, var på klimatoppmøtet i København i 2009.

Kilder: UNFCCC, NTB, Reuters

Vis mer

Samtidig har en rekke nasjoner, anført av USA og Kina, forpliktet seg til å doble investeringerene i forskning og utvikling av teknologi for renere energi.

Det to ukers lange klimatoppmøtet i Paris innledes mandag, der Gates vil være i selskap med flere av 100 verdensledere, inkludert USA-president Barack Obama.

Håpet er at klimamøtet kan være en spore til et fundamentalt skifte bort fra olje, kull og gass til fornybare energikilder som vind og solenergi. For at det skal lykkes er man avhengig av store teknologiske gjennombrudd og store infrastruktur-investeringer fra både myndigheter og bransjer, påpeker The New York Times.

Gates uttalte tidligere i år at han ville bruke én milliard dollar av sin formue på forskning og utvikling av renere teknologi. Ifølge avisens kilder skal imidlertid investorens innsats i fondet overgå dette.

Les også:
Jernring rundt klimamøtet i Paris

Asylsøkerfamilie nektet å forlate Norge

Tror NRK stiller lavere krav til politisk korrekt humor

Se DN Tv: Økte omsetningen med sekstimersdag


 

Utenriks Bill Gates Klima Klimatoppmøtet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.