Det blir neppe noen ny avtale før jul hva gjelder rammene for Storbritannias fremtidige medlemskap i EU. Det slår britenes statsminister David Cameron fast. Etter en telefonsamtale mellom Cameron og hans tyske kollega Angela Merkel skal de to lederne også ha vært enige om at det har vært fremgang, men at det fortsatt er «vanskelige saker å løse».

Henrykt Farage

Fredag var på sin side den danske justisministeren Søren Pind i Brussel der han informerte de andre EU-landene om Danmarks nei til utvidet deltakelse i EUs justissektor. Over 53 prosent av danskene sa nei i folkeavstemningen torsdag.

- Situasjonen i Europa er slik nå at mange mennesker er bekymret og det er kanskje en av grunnene til at man har stemt slik. Det understreker viktigheten av at EU utviser handlekraft i forhold til situasjonen på de ytre grenser, sier Pind til Politiken. Han venter også å møte bekymring for situasjonen danskenes nei skaper blant politikere og kolleger i EU-hovedstaden.

I en pressemelding gratulerer partileder Nigel Farage i britiske Ukip danskene med avvisningen av Europol. Farage og hans innvandringskritiske parti har markert seg som den kanskje skarpeste EU-motstanderen i britisk politikk.

«Jeg er henrykt over at nei-siden triumferte i denne folkeavstemningen. Jeg kan bare håpe at det britiske folk viser samme nivå av besluttsomhet og fornuft i vår folkeavstemning», skriver Farage. Han mener vinden nå snur mot EU og at det i en stadig mer usikker verden er best at danskene styrer sin justissektor selv, ikke byråkrater i Brussel.

Deadline februar

I utgangspunktet var håpet at Storbritannia og EU kunne ha et forslag til ny avtale på borde tidsnok for toppmøtet som starter 17. desember. Også Donald Tusk, Det europeiske råds president, demper nå forventingene til noen enighet med britene de nærmeste ukene. Tusk mener i stedet at februar er et realistisk tidspunkt for en avtale som kan legges til grunn for fortsatt britisk medlemskap.

Den britiske regjeringen har tidligere lagt frem en liste med krav for å bli i EU. Blant annet krever britene unntak fra «en stadig tettere union», og at nasjonale parlamenter skal styrkes. Britene vil ha bedre kontroll på migrasjon, ikke minst trygdeinnvandring. I tillegg skal rettferdighet mellom euroland og ikke-euroland garanteres. Det kreves juridisk bindende og irreversible endringer.

Under et statsbesøk i Bulgaria torsdag understreket Cameron igjen at han ønsker å bli i EU, men utelukker ikke at det synet kan endres dersom forhandlingene ikke går som håpet.

- Omfanget av det vi spør om tilsier at vi ikke løser dette lett, sier Cameron.

Statsministeren har lovet å holde folkeavstemning om britenes medlemskap innen utgangen av 2017.

 

Andre Nyheter

 

Bonus i Ikea: Gjennom konsernets lojalitetsprogram Tack! Setter Ikea av ytterligere rundt 105 millioner euro, knappe én milliard kroner, til de ansattes pensjoner. Pensjonsutbetalingen forutsetter at den ansatte har arbeidet i selskapet i minst fem år, ifølge di.se. Ikea har i dag 128.000 ansatte i 43 land.

Fransk vekst: Frankrikes vekst vil ta seg opp gradvis de neste årene, fra et nivå rundt 1,2 prosent i 2015. Det mener den franske sentralbanken, ifølge Reuters. Den økonomiske veksten antas nå bli rundt 1,4 prosent i 2016 og 1,6 prosent i 2017. Det er imidlertid noe lavere enn vekstanslagene på henholdsvis 1,8 og 1,9 prosent offentliggjort i sommer.

Markedet: Skuffelse over manglende tiltak fra Den europeiske sentralbanken (ECB) fortsatte å prege europeiske markeder fredag, med nedgang i morgentimene for den pan-europeiske samleindeksen STOXX 600. På den positive siden var tyske industritall for oktober, som kom inn bedre enn analytikerne hadde ventet i forkant. De europeiske børsene var gjennom fredagen også sterkt preget av spenning knyttet til offentliggjøringen av ferske jobbtall i USA.  

…og helt på tampen: Hoverboard har blitt et populært leketøy for ungdom også i Norge. I Storbritannia er nesten 90 prosent av alle importerte hoverboards beslagslagt, på grunn av eksplosjonsfare. Ifølge CNN slår UK National Trading Standards fast at brettene kan bli overopphetet, ta fyr eller eksplodere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.