Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
STRID. Den store flyktningstrømmen mot Tyskland har ført til en opprivende politisk strid i den tyske statsminister Angela Merkels eget kristeligdemokratiske parti. Måten Merkel har håndtert flyktningstrømmen på er ventet å bli tema på CDUs landsmøte mandag. FOTO: REUTERS/Hannibal Hanschke
STRID. Den store flyktningstrømmen mot Tyskland har ført til en opprivende politisk strid i den tyske statsminister Angela Merkels eget kristeligdemokratiske parti. Måten Merkel har håndtert flyktningstrømmen på er ventet å bli tema på CDUs landsmøte mandag. FOTO: REUTERS/Hannibal Hanschke les mer

Tyskland

Merkel i motvind møter kritiske partifeller

Statsminister Angela Merkels rolle som CDUs ubestridte leder står på spill. Mandag skal hun forsvare sin rause asylpolitikk overfor skeptiske partifeller på partiets landsmøte.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den store flyktningstrømmen mot Tyskland har ført til en opprivende politisk strid i Merkels eget kristeligdemokratiske parti.

Merkel har gitt klar beskjed om at Tyskland vil ta imot krigsrammede flyktninger med åpne armer.

Men når tallet på asylsøkere nå nærmer seg 1 million, og et lite høyrepopulistisk parti, Alternativ for Tyskland (AfD), plutselig har fått 10 prosents oppslutning, mener en rekke av hennes egne at hun har vært altfor «snill».

Mer sårbar

Konflikten har fått den ellers så trygge og troverdige Merkel til å fremstå som mer sårbar enn hun har gjort i sine 15 år som partileder.

For bare ett år siden ble hun gjenvalgt med 97 prosent av stemmene under landsmøtet i Köln. Nå råder det langt større usikkerhet om hvorvidt hun er i stand til å lede landet i årene som kommer. Det innebærer ifølge Süddeutsche Zeitung at hun under landsmøtet kommer til å holde «en av de viktigste talene» i hele sin karriere, og det til tross for at partiledervervet ikke står på valg.

Spørsmålet er om hun har den tilliten som må til for at hun fortsatt skal kunne lede partiet under valget i 2017.

Vil minske frykten

Ifølge Merkels rådgivere vil hun under landsmøtet først og fremst forsøke å minske frykten blant partifeller som anser de mange asylsøkerne som en trussel mot tysk velferd og sikkerhet.

Hun vil også avvise kravet fra en stadig større partifløy som krever tak på antall asylsøkere. I stedet holder hun fast ved linjen om at asylsøkere må fordeles mellom ulike EU-land i henhold til et kvotesystem.

– Mangler strategi

Et flertall av tyskerne mener at Merkel gjorde rett da hun valgte å innta en humanitær holdning til flyktningene, men hun har ikke greid å forsikre velgerne om at hun har en langsiktig plan, framholder Werner Weidenfeld, leder for Senter for anvendt politisk forskning (CAP) i München.

– Problemet er at regjeringen og statsministeren insisterer på at krisehåndteringen må skje underveis, noe som lenge har fungert ypperlig. Men når Tyskland nå står overfor en rekke problemer på en gang, flyktningkrise, gjeldskrise og terrorisme, trenger velgerne visshet om at det finnes en strategi, framholder Weidenfeld.

En av Merkels nære partivenner sier at CDU er lite lystent på å kaste Merkel, selv om mange åpenbart er frustrerte.

– De sier at de ikke vet om hun vil greie å styre dette, men hvem ellers skulle kunne klare det? spør kilden retorisk.

Les også:

Her er den dyreste hytta på markedet

DNB Markets: Tre grunner til at boligprisene faller neste år 

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

 

Utenriks Merkel Köln Werner Weidenfeld CAP München Tyskland
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.