Spania og Colombia krangler om hvilket land som er rettmessig eier av et 300 år gammelt skipsvrak – og en last med gull og sølv verdt flere milliarder.

Colombianerne fant nylig vraket av San José utenfor landets karibiske kyst.

Skipet sank i 1708 i kamp mot britiske skip som ville kapre den verdifulle lasten. Den besto av gull og sølv – trolig fra Peru og Bolivia – som skulle sendes til kong Filip V.

Mangler juridisk eierskap

Spørsmålet er hvem som i dag kan påberope seg å eie lasten, som har en anslått verdi på rundt to milliarder dollar, eller 17 milliarder kroner.

– Det er noen mangler når det kommer til juridisk eierskap, sier Spanias utenriksminister Manuel Garcia-Margallo. Lørdag møtte han sin colombianske kollega María Angel Holguin.

Spania begrunner sitt krav med blant annet FNs havrettsregler, men det er en avtale Colombia ikke har underskrevet, og dermed heller ikke er pålagt å rette seg etter.

– Dette er ikke en sak som skal splitte oss, understreker Holguin, men innrømmer at det gjenstår noen juridiske uenigheter.

Lang krangel

Skattejegere har lett etter skipet i flere tiår.

Et amerikansk selskap hevdet å ha funnet det på 1980-tallet og endte opp i en lang krangel med colombianske myndigheter om eierskapet.

Funnet ble ikke formelt bekreftet, men en domstol i USA konkluderte med at de edle metallene om bord tilhørte Colombia.

Ikke overraskende var colombianerne enige den gangen, men nå må de altså gå nye runder med sin gamle koloniherre før de endelig kan legge skatten på bunnen av sin egen kiste.
 

Les også: Når fornuft trumfer følelser

Tror 100 dollar fatet er mulig

Så partneren selge idéen og hoppe av til en godt betalt jobb

 

Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: